Fekete Péter kulturális államtitkár a sajtótájékoztatón elmondta: meggyőződése, hogy a kulturális kezdeményezések segítettek átvészelni az elmúlt másfél év nehézségeit. „Most azt várjuk a művészektől, hogy átvegyék a stafétát az egészségügyi és rendvédelmi dolgozóktól. Lejárt az online fesztiválok és kultúrafogyasztás ideje, jól vizsgáztunk.”

Barokk forgataggal, minden eddiginél több koncerttel és kurzussal várja közönségét és hallgatóit a Régi Zenei Napok július 3. és 10. között. A Filharmónia Magyarország idén is visszarepíti a nagyérdeműt az időben, felidézve a barokk kor hétköznapi és ünnepi pillanatait. Lesz zene, irodalom, tanulás és játék. 2021-ben több újdonsággal is készülnek a szervezők. A művészek számára bővült a kurzuskínálat, és pedagógusok számára is lesz továbbképzés. Újdonság az is, hogy Vác mellett a gödöllői kastélyban is hallgathatunk koncerteket, ahol Sisi királyné élvezhette a hangversenyeket több mint száz éve.

Július 3. és 10. között rendezik meg a 37. Régi Zenei Napokat, melynek társszervezője a Váci Egyházmegye. Az esemény páratlan koncertkínálattal várja az érdeklődőket és a historikus zenei tanulmányokat mesterszinten folytatni kívánó hallgatókat. A kurzusokon kívül Zenei Kalandtábor is lesz, ahol a gyerekek játékosan ismerkedhetnek meg a klasszikus zene dallamaival, a pedagógusok pedig egy továbbképzés keretében sajátíthatnak el új tanítási módszereket, bővíthetik ismereteiket – jelentette be Vashegyi György. A karnagy hozzátette: a tavalyi fesztivál éppen az ideiglenes nyitás idejére esett, ezért megtarthatták, bár néhány külföldi professzort nélkülözniük kellett. Malcolm Bilson és Simone Standage kurzusát idén pótolják.

„Tavaly leginkább a magyar vonatkozású régizenei repertoárt jártuk körül, idén a német barokk a téma lesz fókuszban, jövőre pedig a francia barokkal foglalkozunk majd. Eddig 74 jelentkezőnk van hét országból, ami az eddigi legmagasabb szám.”

Vashegyi György megjegyezte: 1993 óta vesz részt a fesztiválon, először növendékként, majd a következő évben már koncertfellépőként volt jelen.

A fesztivál az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus koncertjével nyitja meg kapuit a Fehérek templomában. Vashegyi György vezényletével egy igazi kuriózum csendül fel, a 18. század óta elfeledett mű, Stölzel Passiója.

Találkozások címmel július 4-én kötetlen szabadtéri zenei programokkal fűszerezve hozzák közelebb helyiekhez, a Régi Zenei napok résztvevőihez, a régióba feltöltődni, kikapcsolódni érkezőkhöz a régizenét. Július 5-én és 7-én csodálatos festői helyszínen, a Királyi Kastély Díszteremében hallhatják a nemzetközi régizenei-játszás legkiválóbb előadóinak koncertjeit.

A zene mellett az irodalom is szerepet kap a programok között. Július 6-án Becze Szilvia, a Bartók Rádió kiemelt szerkesztő-műsorvezetője a régmúlt zeneműveit a ma irodalmával köti össze a Zenés irodalmi szurkapiszka című előadáson. Július 8-án a Capella Savaria, a Régi Zenei Napok visszatérő vendége egy Telemann-esttel várja a nagyérdeműt. A koncerten közreműködik Bertalan Andrea fuvolaművésznő és Kalló Zsolt hegedűművész.

A zárónapon, a váci Püspöki Palota Dísztermében a hallgatók koncertjével, a Barátok templomában a Helsinki Barokk Zenekar és a Purcell Kórus koncertjével búcsúzik a 2021-es Régi Zenei Napok. A koncertet Aapo Häkkinen vezényli.

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója szerint a streaming révén a klasszikus zenét szerető közönség az elmúlt másfél évben is megtalálta a zenei élményeket, bár az évi háromezer koncert töredékének megtartására volt lehetőségük.

A Filharmónia Magyarország Budapesti bérletében, az Unikum új évadában a korábbinál színesebb programokkal találkozhatnak a klasszikus zenét kedvelők. A középpontban ezúttal a művésznők állnak. A háromalkalmas bérlet páratlan koncertélménnyel és kuriózumokkal várja a közönséget.

A bérlet egyik különlegessége abban rejlik, hogy nyitóhangversenye a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny kiemelt programja. Szeptember 16-án a Concerto Budapest mellett Olga Kern zongoraművészt köszönthetik, aki egyben a verseny zsűritagja is. Előadásában Rachmaninov 2. zongoraversenyét hallhatjuk. Ezenkívül Liszt Mephisto keringőjének zenekari átirata is szerepel a műsorban, valamint Csajkovszkij 6. „Patetikus” szimfóniája. Az est karmestere Keller András.

December 10-én egy igazi visszatérő játszik a zongorán! Maria João Pires ötéves korában adta első koncertjét, hétévesen már Mozart-zongoraversenyeket mutatott be nyilvánosan. A nemzetközi hírnevet 1970-ben szerezte meg, amikor Brüsszelben megnyerte a Beethoven születésének kétszázadik évfordulója alkalmából rendezett zenei versenyt. Érdekesség, hogy a varázslatos zongoraművésznő 2017-ben bejelentette, abbahagyja a koncertezést. Most mégis az Unikum bérletben köszönthetik a Verbier Fesztivál rezidens kamarazenekarával, mely együttesnek Takács-Nagy Gábor a zeneigazgatója.

Végül az új évben még egy csodálatos hangversenyen vehetünk részt. 2022. február 17-én a Nemzeti Filharmonikus Zenekart üdvözölhetik a Zeneakadémia színpadán.

Szamosi Szabolcs hozzátette: augusztus 7-én lesz orgonák éjszakája, és a nyári hónapban számos város ad majd otthont az Orgonapont rendezvényeinek.

Nyitókép: Kovács Ágnes szoprán énekel a 36. Régi Zenei Napok nyitóhangversenyén a váci Fehérek Templomában 2020. július 4-én este. Balról Szokos Augustin karmester. Fotó: MTI/Kovács Attila