Zászkaliczky Zsuzsannát, az Evangélikus Országos Gyűjtemény közművelődési igazgatóhelyettesét az Evangélikus.hu portál kérdezte a könyvtár állományáról és a könyvtárterem kialakításáról.

Az Esterházy-család jóvoltából a Magyarországi Evangélikus Egyházhoz került Esterházy Péter és Esterházy Gitta könyvgyűjteménye, amelynek kezelője az Evangélikus Országos Gyűjtemény – Evangélikus Országos Könyvtár lett. A napokban adta közre az Evangélikus Országos Gyűjtemény, hogy tizenöt hónapnyi megfeszített munkát követően, Ravasz Ildikó, Németh Katalin és Kurucz Mária könyvtárosok szakszerű közreműködésével

elkészült a 14 102 kötetet tartalmazó könyvtár feldolgozása.

„Egyesével bontották ki azokat a dobozokat, amelyeket polcrendben csomagoltak be ideszállításkor. Az összes könyvet olyan módon dolgozták fel, hogy az eredmény egyből fel is került a Liberty rendszerbe. Ezen a felületen megtalálhatók és mindenki számára kereshetővé váltak azok a kötetek, amelyeknek Esterházy Péter volt a tulajdonosa” – mondta Zászkaliczky Zsuzsanna művészettörténész, aki Balogh Kriszta könyvtárvezetővel közösen látja el az új könyvtári egység kurátori munkáját.

„A könyvtárosok elmondása szerint a kortárs magyar irodalom van jelen legnagyobb példányszámban ebben a könyvtárban. Ezek a kötetek nagy százalékban ajándékozás útján kerültek az íróhoz és feleségéhez, így számos könyv tartalmaz dedikációt, illetve személyes bejegyzéseket is, amelyek közül nem egy közös személyes élményekre történő utalásokat is rejt. A kortárs irodalmi kötetek között nagyon sok a líra. A világirodalom klasszikusai közül is jelentős számú kötet képezi a könyvtár állományát” – számol be róla a közművelődési igazgatóhelyettes, hozzátéve, hogy kiemelkedően nagy arányú benne a német nyelvű kortárs irodalom, valamint teológiai és filozófiai művek is szép számmal képezik a könyvtár állományát.

A kötetek között számos olyan – főként történeti – munka található, amely az Esterházy családdal, főleg Esterházy Fényes Miklóssal foglalkozik. A labdarúgásról szóló irodalom is számottevően gazdagítja Esterházy Péter könyvtárát.

A Magyarországi Evangélikus Egyház budapesti, Üllői úti székházának földszintjén lesz látogatható az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár. Az itt folyó munkálatokról Zászkaliczky Zsuzsanna elmondta: „A termeket először belsőépítészeti szempontok alapján alakítottak át. Balázs Gyula és Balázs Gergő tervezésével és kivitelezésével jelenleg a könyvtár berendezésének felépítése van folyamatban.” A kutatóhelyül is szolgáló terem alkalmas lesz kiscsoportos beszélgetésekre, de nagyobb közösségi rendezvények befogadására is.

„Egy kiállítási tárlóban Esterházy Péter személyes tárgyaiból is kaphatunk majd ízelítőt. A Nemzeti Kulturális Alap műtárgyvásárlási pályázatának köszönhetően sikerült két kortárs műalkotást is megvásárolnunk, így Kondor Attila Belső könyvtár című sorozatából egy festmény, valamint Esterházy Marcell videóinstallációja is látható lesz a könyvtárban. Utóbbi kevéssel az író halála után készült a dolgozószobában. A személyes tárgyakon, könyveken kívül ez a mű fogja igazán megéreztetni a könyvtár látogatóival azt a miliőt, amely Esterházy Péter dolgozószobáját jellemezte. A videó – élet és halál mezsgyéjén – egyben emléket állít nemcsak a nagy írónak, hanem az édesapának, nagypapának is” – avatott be a részletekbe Zászkaliczky Zsuzsanna.

Az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár belső kialakítása várhatóan szeptember végén fejeződik be,

ekkor veszi kezdetét a könyvek elhelyezése. A könyvtár a tervek szerint ez év végétől várja majd az érdeklődő látogatókat.

Galambos Ádám teljes írása ezen az oldalon olvasható. A fotókat Magyari Márton készítette.