Az öltözékünk nem csak funkcionális szereppel bír: ruháink identitásunk kifejezőeszköze is egyben. Ugyanez igaz bármilyen kiegészítőre, legyen szó ékszerről, orvosi segédeszközről vagy akár protézisről – vélik a kiállítás alkotói. 

A digitális fejlődés a divat- és a formatervezésben is új kapukat nyitott meg, az innovatív technológiák tudatos használata élhetőbb és inkluzívabb jövőt ígér. Okosruhák segíthetnek az elrejtőzésben vagy akár az önkifejezésben; generatív tervezéssel kényelmes és esztétikus protézist készíthetünk; 3D-s szkennelés és szimuláció segítségével pedig személyre szabott ruhadarabokat viselhetünk. A Testet öltő inkluzivitás kiállítás egyaránt szól dizájnerekhez és laikusokhoz, hogy mind a tervezés, mind a befogadás gesztusát inkluzívabb irányba terelje, és a „kevesek ügyét” mindenki ügyévé emelje a köztudatban.

A Bartók Kulturális Egyesület célja, hogy megújult kiállítóhelyén a legfrissebb művészeti projekteknek adjon bemutatkozási lehetőséget. „Külön öröm, hogy a társadalmat érzékenyítő hasonló projektek bemutatásában vehetünk részt” – mondta el Jáki Monika, a Bartók Béla Boulevard utcamenedzsere, urbanista, városfejlesztő szociológus.

A Dress-coding által megvalósított interaktív kiállítás témája a divat és a test hívószak köré szerveződik. A kezdeményezés inkluzív és innovatív szellemiségét hivatott közvetíteni, hiszen személyre szabott ruhákat készítenek speciális igényű személyek számára, digitális technológiák segítségével. Első hibrid kiállításukat a kiterjesztett valóságtartalmakat fejlesztő PAIKKA és Effactory kollaborációjával szervezik meg.

A projektet támogatja továbbá a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a fogyatékossággal élők önállóságát segítő szervezet, a Freekey.

Fotók forrása: dresscoding.org