A Magyar Grafikáért Alapítvány (AMGA) kezdeményezte és a megvalósulását követően szervezte Az év grafikája díj folyamatos, évenkénti átadását, ezzel is népszerűsítve a magyarországi alkotók grafikai művészetét. Itt kívánnak megemlékezni Butak András Munkácsy-díjas grafikusművész évtizedeket átívelő szakmai szervező és közösségépítő munkájáról, amelyet egészen a haláláig, 2021 decemberéig folytatott. Elnökként vezette a Magyar Grafikusművészek Szövetségét, amely szervezet életre hívta az alapítványt. 

Maga a díj, Paizs László Kossuth-díjas képzőművész légies plexialkotása 1993 óta vándordíjként kézről kézre jár, kezdetben szerény, majd jelentősebb anyagi támogatást is biztosítva a kitüntetés mellé. Az évenként elismert személyek kiválasztása ugyancsak rendhagyó módon történik, ugyanis a korábbi díjazottak választják meg a következő esztendő művészét. A kezdeti időszakot követően a Magyar Képzőművészeti Egyetem Grafikai Tanszékének mesterei minden tavasszal az egyetem Kondor Béla Galériájában kiállítást szerveznek a díjazott alkotó számára. A díjjal járó anyagi támogatást immár egy évtizede a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata ajánlja fel.

Szurcsik József: Az ostobaság evolúciója

A Műcsarnok-beli kiállítás különlegessége, hogy a művészek korábbi – a díjat kiérdemlő – munkáik mellett a legfrissebb alkotásukat is bemutatják itt. Nem kevésbé egyedi és jellemző a kiállítók életkora, köztük a mester–tanítvány múlttal rendelkezőkkel és napjainkra már három művészgenerációt reprezentáló névsorral.

Kiállító művészek: Barczi Pál, Prutkay Péter, Gallusz Gyöngyi, Kótai Tamás, Madácsy István, Zsankó László, Stefanovits Péter, Sebők Éva, Somorjai Kiss Tibor, Szurcsik József, Rácmolnár Sándor, Koralevics Rita, Germán Fatime, Sóváradi Vali, Horváth Kinga, Nagy Csaba, Molnár László József, Födő Gábor, Sáros A. Miklós, Bányay Anna, Mórocz István és Ádám Zsófia.

A kurátor Stefanovits Péter.

Nyitókép: Koralevics Rita: Erdei kirándulás, 2008, szerigráfia, 50×70 cm, részlet