fbpx

Időkapu – In memoriam Sárkány József

A Pécsi Galéria új kiállítása a tavaly váratlanul elhunyt művészettörténész munkásságának állít emléket.

2019. január 17-én, 63 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Sárkány József művészettörténész, a pécsi Janus Pannonius Múzeum Bánffy Miklós-díjas osztályvezető főmuzeológusa, akinek munkássága összeforrott számos helyi, országos és nemzetközi relevanciájú rendezvénnyel.

1993-ban többedmagával létrehozta a DeForma Képző- és Iparművészeti Alapítványt, amelynek kuratóriumi elnökeként számos kiállítást, Siklóson nemzetközi kerámia és porcelán, Pécsett bronzszobrászati, Ajkán üvegművészeti szimpóziumokat szervezett.

Halálának évfordulóján a Pécsi Galéria kiállítása a Sárkány József által szervezett különféle szimpóziumokra és alkotótelepekre készült munkákból mutat be válogatást, tisztelegve a pécsi művészeti élet egyik markáns egyénisége előtt.

A tárlaton az alkotótelepeken készült üveg-, kerámia- és bronzplasztikákból láthatunk válogatást a teljesség igénye nélkül. A tárgyak formavilágát nézve választ találhatunk arra a kérdésre, hogy hogyan kommunikál egymással a forma és az anyag, és a különböző anyagokból milyen módon hozható létre ugyanaz a forma.

Másrészt a válogatás során fontos szerepet játszottak a bronzokat és kerámiákat érintő tematikák, amelyek már túlmutatnak a tárgyak funkcionalitásán. Ezek már képzőművészeti alkotások, amelyek a maguk saját eszközrendszerével az élet olyan egyszerű kérdéseit jelenítik meg, mint a magány, a szeretet, a gyerekkor és a kapcsolatok.

A rovat további cikkei