Az iskolai tantervet egészíti ki az idén elindult Lázár Ervin Program, amely valamennyi általános iskolás diák számára lehetővé teszi, hogy évente egyszer ingyen eljuthasson színházi, tánc- vagy cirkuszi előadásra. A kezdeményezésnek köszönhetően egy ifjúsági koncertsorozat is megvalósulhat.

A program célja, hogy minden egyes gyerek megkapja a kultúra üzenetét valamilyen formában. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott a Budapesti Filharmóniai Társaság, amelyet Erkel Ferenc alapított 166 évvel ezelőtt.

Idén két program lesz elérhető a tanárok számára, valamint negyedikes és hetedikes évfolyamoknak állítottak össze előadást, profi szakemberek, előadók, drámapedagógusok bevonásával.

Az iskolákban nemcsak zene, hanem egy performansz is látható lesz, amelynek a lényege, hogy kérdéseket tesznek fel, és a gyerekek maguknak kereshetik meg a válaszokat. A szervezők különböző eszközökkel érzékeltetik, hogy a magas művészet sokszor nehezen érthető, de arra buzdítják a gyerekeket, hogy ne féljenek tőle, mert nagyon sok érték van benne.

Lantos Mihály egyetemi tanár és tanulás-módszertani szakértő elmondta, hogy a hetedikes programban beszélnek a művészetekről, ezen belül a zenéről, komolyzenei betétekkel. Helyet kap az előadásban a magyar népmese, a magyar nyelv, szó lesz Bartók Béláról, meghallgatnak egy Radnóti-verset és 100 évvel ezelőtti fotókat is mutatnak a gyerekeknek.

A negyedikeseknek interaktívabb, játékos előadást visznek, amelyben több a zene, és képzőművészeti alkotásokat is bemutatnak. Vonósnégyessel érkeznek, a zenészek a gyerekek közé ülnek be, és közösen játszanak el egy népdalt.

A nyitóképen Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára. Fotó: Kontra Dorka.