fbpx

Ifjúsági regény 1956-ról: megjelent a Kórház az osztályteremben

Kiss Judit Ágnes a Pagony Kiadónál megjelent, kamaszoknak szóló regénye nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy bemutassa az 1956-os forradalmat.

Kevesen tudják, hogy az iskola udvarán álló hatalmas, ősöreg platánfába rejtett titkos ajtó a múltba vezet. Lóri, Réka, Hanna és Sanyi tudatosan választja úticélul 1956. október 23-át, mert Lóri a dédapját szeretné megkeresni a tömegben. De ami azon a napon Budapest utcáin várja őket, arra nem lehet igazán felkészülni. Tankok, puskák, lőtt sebek, halottak – és a felkelők között velük egykorú gyerekek. Hogyan áll helyt négy mai kamasz a kőkemény helyzetek sűrűjében? Mit jelent a család és mit a szabadság 1956-ban?

Az Abszolút töri nevű sorozatot azért indították útjára, hogy a kamaszok mai nyelven, kortárs szerzők által írt regényeken keresztül kerülhessenek közelebb a történelem különböző korszakaihoz.

A könyvek mindegyike történelmileg hiteles, ugyanakkor lendületes és izgalmas is. Főszereplői mai gyerekek, akik egy ősöreg, odvas platánfába rejtett időkapun át jutnak vissza a magyar történelem meghatározó szakaszaiba, hogy testközelből ismerjék meg azokat.

A legújabb részt Kiss Judit Ágnes jegyzi, szereplői úticélja pedig 1956. október 23-a. Az 1956-os eseményekről ifjúsági regényt írni bátor és nehéz vállalás, hiszen az 1956-os forradalommal kapcsolatban a gyerekeknek szóló irodalmat nagyítóval kell keresni. A regény fontos kérdéseket feszeget: négy mai kamasz hogyan tudja feldolgozni a forradalom valóságát? Mihez kezdenek ők a lázadó tömegben, akiknek sohasem kellett ilyen helyzettel szembenézniük? Mit jelent a szabadság most és mit jelentett 65 évvel ezelőtt?

Kiss Judit Ágnes könyve nem könnyű olvasmány, de fontos, hiánypótló regény. Ugyanakkor életigenlő, informatív, tanulságos. Nemcsak kamaszok számára, de nekik mindenképpen. A beleolvasó ezen a linken található.

A rovat további cikkei