Igaz vagy hamis? #információdömping a 21. században – 1. rész címmel rendez kiállítást a Foton Galéria a Fotóhónap fesztiválra. A Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója új művészeti projektjének fókuszában az információdömping és az álhír áll.

Vajon tudjuk még, melyik információ igaz és melyik nem? Fontos-e egyáltalán az egyén számára az objektív igazság?

A programra a tagok munkatervekkel pályázhattak. A workshop szakmai előadásokkal kezdődött, meghívott koordinátora Don Tamás, a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ kurátora volt.

A tömegkommunikáció demokratizálódása eredményeként minden résztvevő mondanivalója egyforma esélyekkel indul útjára a globális kommunikációs térben. Az információáramlás felgyorsult, egyre kevesebb idő jut egy hír, állítás, vélemény forrásának az ellenőrzésére. Naponta jelennek meg és tűnnek el hírportálok, véleményvezérek, médiaplatformok.

A folyamat következtében az álhírgyártás és a dezinformációs törekvések egyre kevesebb erőforrást igényelnek. A fotó-, videó- és audiomanipulációs technológiák fejlődése is drámai módon felgyorsult. A tömegkommunikációs csatornákon terjedő információk hitelessége ezáltal megkérdőjeleződik.

Kiállító művészek: Csizik Balázs, Kiss Richárd, Lázár Dóri, Lázár Eszter, Nagy Izabella, Nagy Tibor, Pomsár Miklós, Regős Benedek, Szabó Liza, Szekeres Laura, Sztrehalet Oxána, Tóth Richárd, Üveges Mónika, Varga Domonkos, Varga Viktor, Váczi Lilla. Konzulens: Don Tamás.

A kiállítás
a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

További információ itt.

A Fotóhónap2021 programjában szereplő
kiállítások listája, további részletek: www.fotohonap.hu

Nyitókép: Nagy Izabella Connection