Mire jó a fekete nadálytő? Milyen bajunkon segíthet a vérehulló fecskefű? Hogy gyógyulhatunk természetes forrásból, és mikor kell szakembert hívni? A Petőfi Akadémia friss epizódja a gyógynövényeket veszi górcső alá.

Már az őskori ember étrendjében is szerepeltek növényi eredetű táplálékok. Ez a fajta tudás általában családon belül öröklődött. A falvakban nem mindenütt voltak orvosok, de ott voltak a javasasszonyok, füvesemberek, akikhez betegség esetén fordult a lakosság.

A modern orvoslás gyökereit elsősorban a népi gyógyászatban kell keresni. Kezdetben az orvosok maguk készítették a gyógyszereket is, majd később kettévált ez a terület. Számos olyan gyógynövényt használ a modern orvoslás, amelyek megtalálhatóak napjainkban a népi gyógyászatban is.  

„Magyarországon bárki gyűjthet egyéni szükségletre napi két kilogramm gyógynövényt, de a természetvédelmi területeken e mennyiség gyűjtéséhez hatósági engedély szükséges. A forgalmas utaktól legalább ötszáz méterre, tiszta helyről kezdjük gyűjteni a gyógynövényeket” – magyarázza Lakatos Márk, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem mesteroktatója, akitől videónkban azt is megtudjuk, hogy a gyógynövényeket általában szárított állapotban alkalmazzuk, illetve sokan közülük fűszernövények is egyben.

Egyes betegségtípusok házi patikaeszközökkel is jól kezelhetőek, de a komolyabb esetek feltétlenül orvosi kezelést igényelnek. Ilyenkor a gyógynövények kiegészítő szerepet tölthetnek be.