A Bence kalandjai Cseh Tamás és Bereményi Géza Égboltsapkájú című dalát dolgozta fel, így tisztelegve a két szerző előtt születésnapjukon, ugyanis Tamásé január 22-én, Gézáé pedig január 25-én van.

Jobbágy Bence saját zenekarain túl a legkülönfélébb produkciókban fordult meg az évek alatt, így került vendégelőadóként a Cseh Tamás dalai a Vodku fiaitól névre keresztelt formációba is. Először 2015-ben a Volt egy-két este c. koncerten álltak együtt színpadra, amit aztán számos közös koncert követett. 

„Valahogy sose voltam egy nagy Cseh Tamásos. Inkább Bereményisnek mondanám magam, ha már. Aztán Szabó Árpi barátom meghívott a Cseh Tamás dalai a Vodku fiaitól nevű formációjába gitározni. Nagy koncert a MoM Kultban Tamás szülinapján. Csomó vendégénekes, zenészek, színészek, teltház, talán kétszer is. Jó volt, szerettük. Megkedveltem a dalokat is, kiderült, hogy Másik János világa áll közelebb hozzám. Aztán a koncert után a backstageben megismerkedtem egy Zsófi nevű lánnyal, aki ma már a feleségem” – meséli Bence. 

Az égboltsapkájú már egy későbbi koncerten nőtt a szívéhez, ahol neki osztották ezt a dalt. Bence számára ez volt az első alkalom, amikor koncerten főszólamot énekelt. Saját bevallása szerint ez a fellépés adta a bátorító lökést ahhoz, hogy nem sokkal később énekes-dalszerzőként egyedül is koncertezni kezdjen és útjára indítsa A Bence kalandjait. 

A feldolgozás ötlete egy 2020-as fellépésre készülődve pattant ki a fejéből: „Nyár végén meghívtak zenéni a Tagyon Borbirtokra, egész este egyedül játszottam. Előtúrtam mindenféle régi szövegeket a gitártokból, ott volt köztük az Égboltsapkájú is. Megnéztem, el lehet-e szépen játszani gitáron és mivel szerintem igen, meg is fogadtam, hogy idén január 22-én, Tamás szülinapján megjelentetem ezt a dal az én feldolgozásomban.”

Cseh Tamásnak önálló estje futott a Katona József Színház 1983/84-es évadában Jóslat címmel, majd 1984-ben megjelent azonos című lemeze, melyen az 1970-től 1981-ig íródott dalok között ott szerepelt az Égboltsapkájú is. A szöveget Weöres Sándor Az égsapkájú ember című verse nyomán Bereményi Géza írta. 

A feldolgozáshoz Bencéék egy live session videót is forgattak a Kultúr Krimóban. A dalban Jobbágy Bence gitározik és énekel, Restás Gergő bariton gitáron játszik és énekel, Bognár Marci pedig ezúttal fuvolázik. A videót Tóth Andris készítette.

Kiemelt kép: A Bence kalandjai