Emlékezetes látványvilág, izgalmas jelenetek és fülbemászó zene jellemzi a Petőfi Sándor eposzparódiáján alapuló tévéfilmet, A helység kalapácsát.

Az MTVA megrendelésére és finanszírozásában, a Megafilm Service gyártásában készülő alkotás országos premierje jövő januárban lesz a Duna televízión. A film november 3-án megjelent werkfilmjében a forgatás kulisszatitkaiba nyerhetnek bepillantást a nézők.

Dombrovszky Linda legújabb rendezése nemzetközi szuperprodukciókat idéz, a Petőfi-bicentenárium alkalmára készülő tévéfilmben remek színészek és előadóművészek játszanak. A főbb szerepekben Pindroch Csabát (Fejenagy), Györgyi Annát (szemérmetes Erzsók), Gubás Gabit (amazontermészetű Márta), Szervét Tibort (Harangláb), Cserna Antalt (lágyszívű Kántor), Hunyadkürti Istvánt (bíró), Nagy Viktort (Bagarja uram) és Ember Márkot (Csepü Palkó) láthatjuk, míg mesélőként Zayzon Zsolt kalauzol végig a történeten.    

A forgatás a tordasi Westernfalu mellett Nagyszékelyen, Lóréven, Gyermelyen, Visegrádon, Etyeken és Mátyásföldön zajlott. A film kaszkadőr szakértője, Kósa László elmondta: a tömegverekedés jelenetét mindössze egy nap alatt vették fel, az igen látványos akciójelenetek végrehajtásánál pedig megjelent a „riggelés” is. Ez a kifejezés kaszkadőrnyelven kötél segítségével történő reptetéstechnikát jelent, ami Pindroch Csabát komoly kihívások elé állította, de ahogy mondta: a biztonsági próbák után már élvezte a feladatot.

A magyar folklór sajátos egyesítése nemcsak a jelmezekben, hanem a zenében is megjelenik. A produkció dalszerzője Ferenczi György, akinek munkásságában egyedülálló módon keveredik a country, a blues, a funky és a rock and roll, így testhezálló feladat volt számára a Petőfi-versek megzenésítése. A költő műveinek belső ritmikája közel áll hozzá, és vallja: a szórakoztatóipar világszerte népzenealapú, márpedig népzenében hazánk piacvezetőnek számít.

A filmadaptációban több szereplő is megmutatja énektudását. Ember Márk mellett Györgyi Anna és Szervét Tibor is dalra fakad, a szereplőknek pedig a zenés jelenetek felvételéhez komoly koreográfiát is el kellett sajátítaniuk.

Petőfi halhatatlan eposzparódiája eredeti szöveggel, modern köntösben, fanyar humorral fűszerezve jelenik meg a képernyőn.

Karakterei között mindenki ráismerhet valakire a környezetéből, és szembesülhetünk azzal, hogy valamennyiünket ugyanazok a vágyak, érzelmek, indulatok mozgatnak. Producerként Helmeczy Dorottya és Kálomista Gábor párosa jegyzi a filmet, a forgatókönyvíró Somogyi György, az operatőr Hartung Dávid, a vágó Pap Levente, a zeneszerző Bolcsó Bálint, a látványtervező Valcz Gábor, a jelmeztervező pedig Donkó László.

Nyitókép forrása: Megafilm