2018 óta április 30. a magyar film napja, ilyenkor a magyar filmtörténet kezdeteire emlékezünk, a magyar film történeti és kortárs gazdagságát ünnepeljük. Idén a dátum még különlegesebb, hiszen éppen 120 éve történt, hogy április 30-án az Uránia Tudományos Színházban – a mai Nemzeti Filmszínház elődjében – bemutatták az első, már játékfilmes elemeket is tartalmazó magyar filmalkotást, A tánczot.

Ebből az alkalomból az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata a magyar film ritkán látható örök értékeire szeretné felhívni a figyelmet,

ezért kezdeményezésére az Uránia Nemzeti Filmszínház a Nemzeti Filmintézet Filmarchívumával együttműködve online filmestet szervez. A magyar rövidfilm sajátos arculatával, tömörségével a játékfilmeknek is fontos alapja. Ezen az estén az érdeklődők mind a drámai, mind a lírikus vonulatból láthatnak alkotásokat, köztük egy, a jeles elődökhöz kötődő, mai kisfilm magyarországi ősbemutatóját. 

A Sára Sándor, Kósa Ferenc, Gyöngyössy Imre, Tóth János, Bicskei Zoltán, Siflis Zoltán rövidfilmjeiből összeállított válogatás az Uránia webmozijában látható.

A filmvetítés előtt az Uránia Filmszínház emeleti kávézójában Gelencsér Gábor filmesztétával felvett szakmai bevezetőt játsszák le. Az MMA az esemény előkészítését és szakmai lebonyolítását támogatja. A filmest programja díjmentesen tekinthető meg. 

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba