Merész és különleges műsorválasztás jellemzi a Liszt Ferenc Kamarazenekar (LFKZ) 2024/2025-ös évadának bérletes koncertjeit. Számos bravúros átirat színesíti majd a zenekar programjait, meghívott vendégeik pedig a hazai és a nemzetközi zenei élet kiemelkedő szereplői.

Az „Ihlet és forma” mottójú bérletes sorozat izgalmas variációkat és párosításokat tartogat a közönség számára. A zeneakadémiai hangversenyek mellett a zenekar újabb külföldi turnékra, valamint iskolások számára indított koncertsorozatokra is készül a következő évadban.

A 2024/2025-ös évad programkínálata és az egyes alkotások új keretbe helyezése illeszkedik a zenekar magas színvonalú előadásmódjához, egyedi hangzásához. A szezon repertoárjában olyan népszerű és ismert zeneszerzők művei kaptak helyet, mint Hugo Wolf, Schumann, Csajkovszkij, Sosztakovics, Brahms, Marcello, Haydn, Beethoven, Bach, Mendelssohn, Veress és Muszorgszkij. Az izgalmas átiratok közül Bach Goldberg-variációinak és Muszorgszkij népszerű művének, az Egy kiállítás képeinek új, vonós, illetve ütős hangszerekre készült változata kiemelten különleges bemutatónak ígérkezik – értékelte a műsort Várdai István világhírű csellóművész, az együttes művészeti vezetője.

Az ötkoncertes sorozathoz a hazai és nemzetközi zenei élet kimagasló szereplői érkeznek vendégként: Roman Simovic hegedűművész, Lucienne Renaudin Vary trombitaművész, Abouzahra Amira és Abouzahra Mariam hegedűművészek, Dmitry Sitkovetsky világhírű hegedűművész-karmester, valamint Fejérvári Zoltán zongoraművész.

A zenekar külföldi fellépéseinek száma évről évre folyamatosan növekszik. Az együttes a 2024/25-ös évadban is nagyszabású nemzetközi projektek elé néz.

A korábbi nagy sikerű vendégszerepléseknek köszönhetően visszahívást kapott a bécsi Musikverein ikonikus Aranytermébe, illetve számos nagy nemzetközi zenei fesztiválra. Mindezek mellett a közeljövőben Törökországot, Norvégiát és Erdélyt érintő turnékra is készül – utóbbi kiemelt jelentőséggel bír, hiszen a zenekar fontos küldetésének tekinti, hogy magas minőségű koncertélményeket juttasson el a határon túli magyarok számára is. Terveznek egy négy estéből álló kínai turnét is. Egy támogató a birtokában lévő értékes mesterhegedűt az együttes koncertmesterének, Tfirst Péternek kölcsönzi, a társulat hangszerállományának minősége egyébként folyamatosan javul – mondta el Körmendy-Ékes Judit, az LFKZ Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A zenekar kiemelt feladatként tekint a társadalmi felelősségvállalásra is, ennek egyik leghangsúlyosabb példája lesz a május 30-i jótékonysági hangverseny – a dátum Kocsis Zoltán születésnapja –, amelyet a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat javára ad az LFKZ.