illatos_muveszet2
Fotó: It’s Your World

Rendhagyó ötlet, hogy egy képzőművészeti alkotáshoz illatélményt kapcsoljunk. A bevált rutin szerint egy mű befogadásakor számba vesszük a képtémát, a színek sokféleségét vagy a művész kilétét. Az így feltárt festménytörténetek önmagukban is izgalmasak, de az Illatos művészet program szervezői a hatás fokozására törekszenek. A befogadás ez alkalommal nem szűkül le a pusztán láthatóra: a műalkotásokhoz illatokat, méghozzá különleges parfümöket társítanak. Az illatolt élmény érzékekre ható, intuitív atmoszférát teremt, amely segít belehelyezkedni a festmények és szobrok világába.

Czobel_Bela_002
Az egyik vizsgált kép: Czóbel Béla ? Szentendrei Vénusz (1968)
Forrás: Czóbel Múzeum ? Ferenczy Múzeumi Centrum

De miért pont a szaglás érzékét választották a műtárgyak befogadásélményének növeléséhez? Kézenfekvőbb a tapintást, hallást vagy észlelést bekapcsolni a folyamatba, hiszen ezekre számos példát láthattunk már a kiállítóterekben, legyen szó koncertekről vagy borválogatásokról. Amiért az orrunk használata kifejezetten inspiráló múzeumi közegben, az a szaglás emlékező képessége.

A szaglás ugyanis bármely más érzékszervünknél pontosabban és intenzívebben idézi vissza korábbi tapasztalatainkat. Gondoljunk csak nagymamáink konyhája, egykori tantermeink vagy első szerelmünk illatára. Az illatok felidézésével pedig azonnal emlékképek és érzelmek jönnek elő. A látás és a szaglás összekapcsolása szinesztéziát hoz létre, az egyik érzékszervre gyakorolt inger egy másikat is reakcióba hoz. Ha tehát egy képzőművészeti alkotáshoz egy jól megválasztott illatot társítanak ­­? mely jellegében a látottakhoz kapcsolható ?­­­ később nemcsak a hallott információkat, hanem sok apró képrészletet is eszünkbe juttat.

Illatos_muveszet
Fotó: It’s Your World

Az Illatos művészet előadásához a különleges vizuális és illatolható párosításokat Sipos Tünde művészettörténész és Kiss Virág parfümszakértő válogatta össze. A bemutatott művek háttértörténetét a művészek személyes, kalandos és szerelmi történetei gazdagítják, de szó esik restaurálási fortélyokról, a műkereskedelem specifikumairól vagy éppen viselettörténetről is. Az alkotásokhoz pedig niche parfümök kapcsolódnak, amelyek összetevőivel, készítőivel és a viselő környezetére tett hatásaival is megismerkedhetünk.

A sárospataki rendezvény különlegessége, hogy nemcsak a magyar képzőművészet klasszikusai, ­Rippl-Rónai József, Czóbel Béla vagy Ligeti Antal ­­művei közül mutatnak be alkotásokat, hanem a város képtári anyagából is. A helyspecifikus válogatásba került egy Kádár Béla-festmény, melyet évek óta raktárban őriznek, és még a rendszeres kiállításlátogatók sem láthattak eddig. Mindezt a művészeti élményt érzékekre intenzíven ható illatfelhőbe foglalják, hogy a látott és illatolt élmény hosszútávon a befogadó emlékezetébe rögzüljön.

A rendezvényt 2019. január 23-án 18 órakor Sárospatakon, az Újbástya Rendezvénycentrumban tartják.

A programról további információk itt.