A Fejedelmek aranya – uralkodói reprezentáció Erdélyben címet viselő kiállítás valóságos kincsek tárháza, amelyhez hasonlót korábban nem láthatott a székelyföldi közönség.

Tóth Csaba régész-numizmatikus, a kiállítás egyik kurátora tárlatvezetést tart a Fejedelmek aranya - Uralkodói reprezentáció Erdélyben című időszaki kiállítás megnyitóján a csíkszeredai Csíki Székely Múzeumban 2024. április 16-án. A Csíki Székely Múzeum mellett a Magyar Nemzeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont, az Erdélyi Történeti Múzeum és a Székely Nemzeti Múzeum közreműködésével létrejött tárlat a témát egyedi koncepcióval, a pénzek ábrázolásain keresztül közelíti meg.
MTI/Veres Nándor
Tóth Csaba régész-numizmatikus, a kiállítás egyik kurátora a megnyitón. Fotó: Veres Nándor / MTI

A Csíki Székely Múzeum a Magyar Nemzeti Múzeummal, a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközponttal, valamint az Iparművészeti Múzeummal partnerségben nagyszabású kiállítást mutat be. A tárlat július 15-ig látogatható.

A kiállítás Erdély fejedelemségkori történetét mutatja be a reprezentáció tematikáján keresztül. A korabeli pénzek ábrázolásaiból kiindulva Csíkszeredában, a Csíki Székely Múzeumban több száz veret mellett különböző díszfegyverek, buzogányok és kiemelkedő értéket képviselő ötvöstárgyak is bemutatásra kerülnek. A kiállítás gazdag anyaga alátámasztja az Erdélyi Fejedelemség korabeli gazdasági és hatalmi potenciálját és a korszak divatját egyaránt.