Szirtes János a magyar kortárs művészeti színtér ikonikus alakja, festő, grafikus performer, videó- és médiaművész; nagy hatású reformer pedagógus, a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Média Design Tanszékének a vezetője. Négy évtizedre visszatekintő, különböző művészeti ágakon átívelő munkásságának meghatározó pontja, hogy a pozsonyi és budapesti művészeti főiskolán végzett akadémikus tanulmányai mellett a 70-es évek végén, 80-as évek elején a kor kiemelkedő underground művészeti műhelyeinek is tagja volt.

Az Erdély Miklós által vezetett legendás Indigó-csoport kreatív kutatásai, művészetről vallott interdiszciplináris gondolkodása, a szentendrei Vajda Lajos Stúdió konvenciók alól felszabadító, dadaista légköre, valamint Hajas Tibor új utakat nyitó performanszai mind hatottak Szirtes János művészeti állásfoglalására. A Várfok Galériában nyíló kiállítás egyik része a 80-as évek festészeti és grafikai munkásságából mutat be egy válogatást, számos alkotás most lesz először látható kiállításon.

A tárlat másik felében Szirtes legújabb installációját állítja ki, a kabinetben performansz videókat nézhetünk. A 80-as évek alkotásai a késői modern és posztmodern közötti átmenetben születtek. Az expresszív színekkel, dinamikus formákkal, archaikus elemekkel és különböző kultúrákból kölcsönzött motívumokkal operáló képei közös térbe hozzák a hivatalos (kanonizált) és az alternatív (szub)kultúrát. A festés, a képalkotó folyamat mint akció, egyben performansznak vagy rítusnak is tekinthető. Ennek végeredményeként a kép ezeknek a gesztusoknak és mozgásformáknak, vagyis az alkotói tevékenységnek a lenyomatait őrzi meg.