Az Esterházy Art Award kulturális jelentősége nem csupán a díj odaítélésében, hanem a hozzá kapcsolódó kiállításban is megnyilvánul. A tárlat méreténél, központi szerepénél és a jelölt művészek gondos kiválogatásánál fogva a fiatal magyar művészvilág egyik legátfogóbb összegzésének minősül, így valamennyi jelölt művész alkotása reflektorfénybe kerül.

A független, nemzetközi szakértői zsűri ezúttal 260 pályázatból választotta ki a 25 döntőst. Végül hosszas, konstruktív vita eredményeként született döntés az idei három díjazottról, akik között egyenlő arányban oszlik meg az összesen 15 ezer euró értékű díj.

A zsűri értékelése szerint Győri Andrea Éva művészeti gyakorlatában kíméletlenül, ugyanakkor humorral és politikai, valamint poétikus színezettel átitatva foglalkozik a női testtel, a privát és nem privát szféra közötti határok kérdését feszegető, a mai napig meghatározó hatalmi normákkal és tabukkal. Rajzaival, szobraival Győri egyrészt csatlakozik a feminista avantgárd mozgalom tradíciójához, miközben harcosan és optimistán vetíti előre, hogy a megszokott struktúrák bármikor megváltoztathatók.

Nemes Márton a képkritika kortárs műfaját egyszerre vezeti a techno-glamour mélységeibe és „hitetlen Tamás apostol magasságába” − fogalmazott a zsűri, amely szerint Nemes képei tele vannak nyílásokkal, bomlásokkal, ugyanakkor kitörések, színek és szellemi élvezet is jellemzi őket. A művész egyértelműen és gyógyító szándékkal köti össze a közösségi média és a társkereső alkalmazások által ütött sebeket az emberi test sérülékenységével.

Puklus Péter térinstallációja meglepő és lélegzetelállító ívet rajzol meg: egyrészt koncentrált fotográfiákat mutat, amelyek a modern-hűvös formanyelv hagyományát követve az emberi test lehetőségeit mutatják be, másfelől nagyméretű vászonképeket és skicceket prezentál gesztusokkal teli, vad festészet formájában − emelték ki a bírálók. Hozzátették, Puklus Péter portréművészete meglepően eleven felületekkel ábrázol: egyszerre a klasszicizmus és az expresszionizmus szépségével.

A díjátadó alkalmából az Esterházy Privatstiftung alapítvány a Ludwig Múzeumnak ajándékozta Lois Weinberger tiroli születésű képzőművész Mezei út, Lackenbachi kastély 2019 című hatrészes alkotássorozatát.

Az Esterházy Art Award − Short List 2019 címmel megnyílt kiállítás 2020. január 26-áig látogatható a Ludwig Múzeumban, majd az idei díjazottak munkái 2020 tavaszán a kismartoni Esterházy-kastélyban is láthatók lesznek, és a tervek között szerepel a korábbi díjazottakat is bemutató németországi kiállítás.

Kiemelt fotó: Győri Andrea Éva és Nemes Márton // Végel Dániel © Ludwig Múzeum