fbpx

Imprint City/Lenyomatváros

Gáspár Györgynek a Hegyvidék Galériában április 8-án nyíló kiállításán a képzőművész szobrai mellett először láthatók plasztikákhoz kapcsolódó papírmunkái, egyedi rajzai is.

Gáspár György Ferenczy Noémi-díjas képzőművész a szobrászat területén, üveggel dolgozik, merészen kísérletezik a tradicionális hazai üvegformálástól eltérő eljárásokkal, a casting technikától kezdve egészen az üveglapok laminálására és precíz tömbbé alakítására épülő módszerekig. Tudatos, tervezői egyéniség, fontos számára az alkotófolyamatokat megelőző kutatói tevékenység, valamint a sorozatban, programadásban való gondolkodás.

External (2022)

Az Imprint City című kiállításon a művészt foglalkoztató múltbéli és utópikus terek keverednek. Gáspár György indusztriális hangulatú, de mégis funkciómentes architektúrákból indul ki, így meséli el személyes történeteit. Legújabb alkotásai esetében az előzetes, építészeti rajzokra emlékeztető vázlatok alapján, festett üveglapokon, vonalzó mentén kapar ki geometrikus, absztrakt szerkezeteket, vonalhálókat, saját konstrukciójú rendszereket, majd ezeket a vonalazott üveglapokat rendezi, ragasztja egymás alá és fölé, fény-árnyék hatásokban és térbeliségben is izgalmas viszonyokat hozva létre.

Tensioner (2022)

Művészetét a rétegek szerinti gondolkodás és azok egy felületté alakítása, a rácsszerkezetek pontos, precíz kijelölése, a dekonstrukciós elvet szem előtt tartó gondolkodás, a végtelen szerkezeti játék, valamint a domború üvegen belül használt vagy üveglapokon kialakított szerkezetekkel, rácsrendszerekkel és azok végtelen olvasatával való illúziókeltés jellemzik.

A Hegyvidék Galériában megrendezett kiállításon Gáspár György szobrai mellett először láthatók a képzőművész plasztikákhoz kapcsolódó papírmunkái, egyedi rajzai is.

Kiállításmegnyitó: 2022. április 8. (péntek), 18:00. A kiállítást megnyitja: Kosinsky Richárd művészettörténész.

Részletek itt.

Forrás és fotók: Hegyvidék Galéria

A rovat további cikkei