fbpx

Indiában díjazták Helstáb Martin filmjét

Európai művészfilmtől szokatlan módon Bollywood feltörekvő alkotóinak fontos seregszemléjén, az Uruvatti Nemzetközi Filmfesztiválon jutalmazták a magyar alkotó Zazongpari című filmjét 400 nevezett alkotás közül a legjobb kísérleti nagyjátékfilm díjával.

A film európai premierjén, a párizsi Hallucinea Filmfesztiválon a fiatal filmes elnyerte a legjobb plakát díját. A posztert maga festette a filmhez.

A még csak 26 éves Helstáb Martin korábban már több elismerést begyűjtött animációs rövidfilmjeivel, Jó étvágyat, bogaram! című kisfilmje a Chicagói Nemzetközi Filmesztivál legjobb animációjának járó díjat kapta. Új, másfél órás alkotásán öt és fél éve dolgozott teljesen egyedül, saját finanszírozásból. A fiatal alkotó a pécsi stúdiójában saját maga által épített díszletek közt, egy zöld háttérrel befedett garázsban dolgozott a filmjén, az utómunka két évet vett igénybe.

Zazongpari egy avantgárd fantasy film, ami egy szerzetesről szól, akit egy rejtett erdőbe küldenek, hogy felkeresse a legnagyobb szellemeket, ám nem várt találkozások nehezítik útját. A szerző első nagyjátékfilmjének premierje október 9-én volt egyszerre három nemzetközi filmfesztiválon: a győzelmet elhozó indiain, a Spanyolországban a fantasy filmek fesztiválján, valamint Uruguayban, az El Salto függetlenfilm-szemlén. A díj után válogatták be az Indo-Szingapúr Nemzetközi Filmfesztiválra, ahol szintén elnyerte a legjobb kísérleti alkotás díját.

Helstáb Martin a film főszereplőjeként hosszasan készült a kamera előtti akciódús játékra. Évekig a neves japán kardforgató, Suzuki Kimiyoshi sensei tanítványa volt, hogy elsajátítsa a szamurájkardvívást.

Zazongpari kevert technikával készült, mint az alkotó több korábbi munkája. A festett moziplakátot 2019-ben készítette el a filmhez. Helstáb Martin a képzőművészet irányából érkezett a mozgókép világába, gyerekkorától több hazai csoportos kiállításon jelentek meg festményei és kisplasztikái. Legtöbb filmjéhez hasonlóan a Zazongpari zenéjét is ő szerezte.

A film további filmfesztiválok programjában is versenyez a hónapban, a svéd Boden Nemzetközi Filmfesztiválon, valamint újra Indiában, a Tagore Filmfesztiválon is bemutatják.

Képek forrása: Helstáb Martin

A rovat további cikkei