Veszprémben és Balatonfüreden az év legjobb magyar filmjeit ingyenesen nézheti meg a közönség. Több balatoni kötődésű alkotást és gyermekfilmeket is bemutat rendezvény, melynek kínálatát zenei és gasztroprogramok, valamint szakmai események és közönségtalálkozók is színesítik. 

A Veszprém-Balaton Filmpiknik Arca a fiatal és tehetséges, a FOMO-ban feltűnt színésznő, László Panna.

Szeptember 3-án a Piedone nyomában című doku vetítésével veszi kezdetét a Filmpiknik. A rendezvény hivatalos nyitófilmje aznap este a Valan lesz.

Az idei év legjobb magyar filmjei mellett láthatja majd a közönség a Pogány madonna című klasszikust, a Balatonfüred című kisfilmet és a Filmek a magyar tengerről összeállítást is.

Can Togay, az EKF művészeti és kreatív igazgatója elmondta: „Az Európa Kulturális Fővárosa program első, már a Balatont is érintő eseménye a Filmpiknik. Ennek a könnyed, nyárvégi eseménynek komoly szerepet szánunk, hiszen szeretnénk ha a film mint művészeti ág újra rátalálna Veszprémre és a Balatonra.

A filmes szakma már közel 30 éve nem képviselteti magát a régióban semmilyen nagyobb szakmai, vagy közösségi programmal, ekkor szervezték meg utoljára a Veszprémi Tévétalálkozót. Úgy érezzük, hogy a város és a Balaton atmoszférája ideális egy filmes találkozó számára. Ezért is tartjuk örömtelinek, hogy együtt dolgozhatunk ezen a remek eseményen a Nemzeti Filmintézettel.

A mozgóképművészet fontos eleme az EKF programnak, szeretnénk minél vonzóbb közeget biztosítani a magyar filmes szakma és a közönség számára. Tesszük ezt nem utolsósorban infrastrukturális fejlesztésekkel, mint például majdan egy új művészmozi megnyitásával is.”

László Panna, a FOMO egyik főszereplője így indokolta, miért vállalta szívesen, hogy ő legyen a Veszprém-Balaton Filmpiknik Arca:

„A magyar filmek mindig is különleges helyet foglaltak el a szívemben. De főleg az utóbbi néhány évben eszméletlen nagy büszkeséggel tölt el, mennyi rangos díjjal lettünk gazdagabbak. A magyar filmek nézésekor mindig azt érzem, hogy egy közösség tagja vagyok. Mi, magyarok értjük egymás nyelvrendszerét, utalásait, igazán fontos, hogy olyan filmek készülnek, melyek a saját gyökerünkből nőnek ki.”

Az ingyenes vetítéseket Veszprémben a Hangvillában, az Expresszóban és a várban, Balatonfüreden pedig a Balaton moziban és a Tagore sétányon rendezik.

Részletes program itt.

Kiemelt fotó: A Pogány Madonna