A két intézmény diákjainak és tanárainak részvételével zajló közös munka kedden ingyenes koncerttel zárul a Solti teremben.

A 2013-ban indult kamarazenei program a zenén keresztül kapcsolódási lehetőséget teremtett Magyarország és Izrael számára. Az esemény mára hagyománnyá nőtte ki magát Budapesten és Jeruzsálemben is.

Az együtt töltött több mint egy hét és a közös muzsikálás teremti meg azt a teret, amelyben e két nemzet közötti párbeszéd kibontakozhat, és egyedülálló művészi produkcióban nyeri el végső formáját – mondta el dr. Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora

Az „összekapcsolódás” egyszeri, az adott pillanatban történik és nemcsak a színpadon, a zenészek, hanem a közönség és a művészek között is. E tíz nap alatt a próbák és a koncertek eredményeként baráti közösségek formálódnak, és ugyan különböző országokba térnek haza, a zene által bármikor újra tudnak kapcsolódni egymáshoz – mutatott rá.

A Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia rektora, Yinam Leef arra emlékeztetett: a Reconnections programot Izrael korábbi budapesti nagykövete, Ilan Mor kezdeményezte, aki kapcsolatban állt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel, a jeruzsálemi akadémia pedig támogatta az ötletet. A kamarazenéről szólva úgy fogalmazott: ez a muzsikálás csúcsa diákoknak és tanároknak egyaránt, ezért gazdag, vonzó programot alkottak, széles repertoárral, intenzív próbákkal és workshopokkal. Hozzátette: nem statikus, hanem dinamikus hagyományt teremtettek, hiszen mindig más és más hangszerek és tudományterületek kapcsolódnak be.

„A Reconnections valódi kincs, hiszen gyümölcsöző diák- és tanárcsere-programmá fejlődött, a két intézmény kapcsolata erőssé vált. A program révén a hallgatók közösen ismerkedhetnek meg a magyar zsidóság történetével, kulturális és társadalmi aspektusokkal, ami nyitottabbá, toleránsabbá teszi a következő generációt” – hangsúlyozta.

A zárókoncert február 25-én lesz.

Nyitókép forrása: Zeneakadémia