Bepillantás a maszk mögé címmel tart filmeseknek mesterkurzust Elek Zoltán, aki olyan nemzetközi sikerekben dolgozott, mint az Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag, a Grincs vagy a Cher főszereplésével készült Maszk című film, amelyért elnyerte a legjobb sminkért járó Oscar-díjat. A Nemzeti Filmintézet szervezésében július 4-én megvalósuló beszélgetés résztvevői megismerhetik a hollywoodi mester pályafutását, illetve néhány szakmai titkát is.

Elek Zoltán a Maszk forgatásán.  Kép forrása: NFI
Elek Zoltán a Maszk forgatásán. Kép forrása: NFI

Elek Zoltán pályája az 1970-es években Magyarországon indult, Hollywoodban folytatódott, és egészen az Oscar-díjig emelkedett. Az egyetlen magyar származású Oscar-díjas maszk- és sminkmester pályafutása alatt közel száz filmben dolgozott, többek között olyan sztárokkal, mint Sylvester Stallone, Jeff Bridges, Cher, Jean-Claude Van Damme vagy Mickey Rourke.

Legismertebb munkái a Maszk, az Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag, a Földönkívüli zsaru, a Street Fighter – Harc a végsőkig, A függetlenség napja, a Grincs, a Terminál és a Die Hard 4.0 Legdrágább az életed című alkotások. A jelenleg Los Angelesben élő legendás sminkmester az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia tagja. Magyarországon a filmes pályára készülő fiataloknak segít a szakmai ismeretek elsajátításában az AM/PM Filmes Képzési és Karrierközpont szakmai mentoraként.

A budapesti mesterkurzus során az érdeklődők megismerhetik Elek Zoltán pályafutását a magyar filmgyártól Hollywoodig, továbbá bepillantást nyerhetnek a maszkmesterség szakmai rejtelmeibe és a mester közreműködésével készült legendás filmek kulisszatitkaiba.

A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz  kötött. A beszélgetést Deák Dániel vezeti.