Május 31-én régészeti nap, június 1-jén a régészet éjszakája várja a közönséget kiállításokkal, előadásokkal és tárlatvezetésekkel a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Őskori barlangrajzokból nyílik kiállítás a Nemzeti Múzeumban
Részlet az Altamira-kiállításból

Korlátlan régészet: határokon átnyúló történetek címmel rendezik május 31-én a régészet napját előadásokkal és tárlatvezetésekkel. A 10 és 13 óra közötti ingyenes múzeumpedagógiai programokra és tárlatvezetésekre regisztrálni kell.

Délután a Seuso-kiállítást Mráv Zsolt régész, majd Szabadváry Tamás régész vezetésével lehet megtekinteni, 16 órától Vicze Magdolna a kísérleti régészetről, Bakos Gábor a fertődi Esterházy-kastély emlékeinek kutatásáról, Lassányi Gábor az ókori Róma sötét varázslatairól beszél, Soós Bence Kincsek nyomában a magányos hegyen címmel tart előadást. A programokat regisztrációval lehet látogatni.

Ókori gladiátorviadal, középkori párbaj és közös reneszánsz tánc is szerepel a régészet éjszakája programjai között június 1-jén. A régészet sötét oldala című rendezvényen ókori és középkori hagyományőrző csapatok részvételével elevenednek meg a különböző időszakok. Lengyel György kurátor az Altamira-kiállításban zseblámpás vezetést tart, Libor Csilla régész A halál régészete – a történelem alattomos tömeggyilkosai, míg Virágos Gábor, az MNM régészeti főigazgató-helyettese A türkmagyar kapcsolatok régészeti dimenziói címmel tart előadást.

A látogatókat középkori kalandjáték, régészhomokozó, interaktív antropológiai bemutató, innovatív régészeti eszközök bemutatója és állatcsontokból való jóslás is várja. A rendezvények két napján az Altamira barlangrajzait és a Seuso-kincset bemutató tárlat, a Római kőtár (Lapidarium) és az állandó régészeti kiállítás (Kelet és Nyugat határán) ingyenesen látogatható.

Részletek az eseményekről itt.