Kecskemét több szempontból is különleges főtéri építészeti együttesének egyik kiemelkedő értéke, hogy a segítségével három szecessziós építészeti irány, korszak is jól tanulmányozható. Február 24-én mindezt ingyenesen megtehetik az érdeklődők.

Kecskemét nemcsak egyetlen cifra palotával büszkélkedhet, hanem számtalan szecessziós épület ékesíti. A városházától az Úri Kaszinóig, a Cifrapalotától a polgári házakig megannyi gyönyörű épülettel találkozhatunk szerte a városban. Korábbi cikkünkben egy építészeti válogatással a kecskeméti art nouveau nyomába eredtünk, hamarosan ezt egy izgalmas és ingyenes sétán bárki megteheti élőben is.

Kecskemét több szempontból is különleges főtéri építészeti együttesének egyik kiemelkedő értéke, hogy a segítségével három szecessziós építészeti irány, korszak is jól tanulmányozható. A séta ennek megfelelően a Városházától (Lechner Ödön) kezdve a Cifrapalotán és az Iparos Otthonon (Lechner-iskola) át az Újkollégiumig vagy éppen az egykori Városi Kaszinóig (ún. „Fiatalok” elnevezésű csoport) időrendi sorrendben mutatja be Kecskemét főterén a magyar szecessziós építészet két évtizeden át tartó kalandját.

„Kecskeméthez kötődik a magyarországi szecessziós építészet felfedezése, még akkor is, ha akkoriban, amikor ez történt (az 1970-es és ’80-as években) a város szürke volt, rejtette a kincseit, és csak a kutató szem fedezhette fel a csodáit. Az akkori fiatal művészettörténészeknek nagy élményeket nyújtott a város és maga az országszerte meginduló szecessziósépítészet-kutatás. […] A szecessziós építészet »felfedezésének« kora után élmény volt nyomon követni az újabb és újabb generációk kutatásai során előkerült és publikált, egyre gazdagodó műtárgy- és forrásanyagot, az újabb és újabb szempontok, illetve teóriák megjelenését a szecesszió meghatározása és különféle változatainak (így a »magyar« szecesszió) leírása terén, részt venni az ezek körüli – ugyan nagyon ritka – szakmai vitákban. (Keserü Katalin: ifj. Gyergyádesz László: Kecskemét szecessziós építészete. I. Modern és magyaros. In: Magyar Iparművészet 2020/2. pp. 42–43.)

A sétát ifj. Gyergyádesz László Móra Ferenc-díjas művészettörténész, a Kecskeméti Katona József Múzeum képzőművészeti osztályvezetője, a Kecskemét szecessziós építészete és számos más e témával foglalkozó kiadvány, tanulmány szerzője vezeti. Az ingyenes séta  február 24-én 11 órakor indul a kecskeméti főtéren, a találkozó a Városháza főkapuja előtt lesz. A részvételhez nem szükséges előzetes regisztráció.

A séta a „Csak Kecskemét példáját kell utánozni” – Konferencia Kecskemét szecessziós építészetéről és díszítményeiről keretében a Szecessziós Magazin, a Kecskeméti Katona József Múzeum és a Petőfi Kulturális Ügynökség közös szervezésében kerül megrendezésre.