Immár nyolcadik éve állít ki a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) Iparművészeti Tagozata a szentendrei MANK Galériában, amely ismét sokféle szakágát mutatja be a január 7-én nyíló, Eklektika című tárlaton.

A szentendrei MANK Galériába látogatók átfogó képet kapnak a hazai iparművészet sokszínű világáról és annak különböző technikáiról, melyek keveredéséből egyedülálló alkotások jöttek létre.

„Egy nagy, eklektikus világban élünk, hisz minden van egyszerre, mindennek van létjogosultsága e párhuzamos létben. Az egymástól eltérő, összeférhetetlen dolgok, nézetek, irányzatok megférnek egymással. Az összekeveredés, a különböző elemek összerakása, vegyes felhasználása korunkra amúgy is jellemző” – mondta a kiállítás címére utalva Lencsés Ida Ferenczy Noémi-díjas kárpitművész, a MAOE Iparművészeti Tagozat vezetőségének elnöke, a kiállítás kurátora.

„A stílusok egymásra épülése olyan, mint a sokadik különböző
földréteg. Ez egyfajta szabadságot is ad. Feljogosít, hogy bármi lehet
művészet, nyitottan nyúljunk bármilyen gondolathoz, formához, anyaghoz,
technikához. A stílusok anarchiája idegesítő lehet, mégis megoldható ízlésesen
megválasztani az arányokat (vagy direkt nem). A művész meg tudja tenni azt,
hogy az össze nem illő dolgokat úgy rakja össze, hogy általa önálló, saját
világot teremt. Az alkotókedve megteheti, hogy kísérletezzen, játsszon,
kalandozzon az irányzatok világában” – tette hozzá a kurátor. A hívószónak
megfelelően az iparművészeti alkotások sokszor egymásba és egymásra épülnek,
folytonos mozgásban vannak a stílusok és irányzatok között.

Az Eklektika című tárlat már a nyolcadik, melyet a MAOE Iparművészeti Tagozata és a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. együttműködésben hoz létre. Az együttműködési megállapodásuk – melyet nemrég újabb három évre hosszabbítottak meg – szerint mind a társaság, mind az egyesület kiemelt közös célkitűzése, hogy a továbbiakban is minél szélesebb körhöz juttassa el a hazai kortárs művészetet és támogassák az alkotóművészeket. A MANK Nonprofit Kft. továbbá vállalja, hogy kiállítási lehetőséget biztosít a MAOE három tagozatának, a képzőművészeti, az iparművészeti, valamint a fotóművészeti tagozatoknak.

A tárlat január 29-ig látogatható a MANK Galériában.

Nyitókép forrása: MANK