Miocén parki barangolást szerveznek április 20-án, szombaton az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen.

A résztvevők bejárhatják a geológiai tanösvényt, és megemlékeznek a Globális Geoparkok Hálózatának húszéves évfordulójáról is.

A Nógrád vármegyei ipolytarnóci terület a Novograd-Nograd Geopark beléptető kapuja, a geopark pedig tagja a jubileumát ünneplő hálózatnak. A tematikus túra április 20-án az Ősfenyő Belépő fogadóépülettől 10 óra 45 perckor indul.

A földtani-őslénytani ismereteket nyújtó geológiai tanösvényen a 23-24 millió évvel ezelőtti üledékes kőzetek feltárását, míg a csarnoképületben a miocén folyópart itató- és gázlóhelyének megkövesedett felszínét mutatják be. A homokkőpadon párosujjú patások, ragadozók, ősorrszarvúak, madarak lábnyomai láthatók, a védőpince épületében a Kubinyi Ferenc által 1838-ban felfedezett 46 méter hosszú ősfenyő maradványát, a nagycsarnokban pedig egy kiállítást nézhetnek meg a látogatók.

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület világhírű őslénytani lelőhely. Az Európa-diplomás bemutatóhely egy húszmillió évvel ezelőtti vulkáni katasztrófa során betemetett „ősvilági Pompeji”. Tudományos vizsgálatai 1836-ban kezdődtek el, 1944 óta védett. 

A túrára regisztrálni kell. Részletek itt.