A nagyszabású eseményt 2006 óta szervezi meg az Informatikai és Könyvtári Szövetség. A széles népszerűségnek örvendő kezdeményezés nemcsak a könyvtárszakmai közönség számára kínál tartalmas programokat, de céljának megfelelősen a szélesebb nyilvánosságot is igyekszik megszólítani.

Tavaly 1248 település 1494 intézményében 4177 eseményt tartottak a könyvtárosok, amelyeken 172 468 érdeklődő vett részt.

A szervezők szerint az Országos Könyvtári Napok a szakma legjelentősebb, legtöbb érdeklődőt megmozgató programsorozata minden év októberében.

A rendezvény azon túl, hogy a könyvtárlátogatás által kínált gazdag lehetőségekre hívja föl a figyelmet, minden évben a legaktuálisabb témákat is körüljárja. Idén például szóba kerül, hogy milyen feladatai és lehetőségei vannak a könyvtáraknak a járványhelyzetben, mit tehetnek a mentális egészségért és a személyes kapcsolatokért. Újabb témakörök a könyvtárak múltidéző, illetve tudásátadó szerepe, végezetül az is érdekes lesz, vajon mit tehetnek a könyvtárak azért, hogy közelebb kerüljünk az ember és a természet ideális egyensúlyához.

Grecsó Krisztián a könyvtárban
Fotó forrása: Országos Könyvtári Napok

Az eseménysorozatot megnyitó köszöntőjében Ramháb Mária, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke így fogalmaz: „A 2021. évi Országos Könyvtári Napok eseményeinek tervezésekor figyelembe vettük a megváltozott körülményeket, a könyvtárak gyors alkalmazkodását a pandémiás helyzethez. Jelentősen bővült az online szolgáltatások köre, erősödött a könyvtárak társadalmi szerepvállalása, figyelmet kapott a könyvtárosok tudása, helytállása. Az októberi napokban felértékelődik a személyes találkozások lehetősége is. 2021 októberében ismét valamennyi korosztály figyelmére számítunk a legkisebb településektől a fővárosig.

Új elem az Országos Könyvtári Napok történetében, hogy az egyes napokhoz online előadásokat tervezünk a témák legjobb szakembereinek közreműködésére számítva. Ezek gondolatébresztők, vitaindítók, beszélgetések ösztönzői lehetnek, amelyekre építhetnek a települési könyvtárak. Reméljük, hogy az idei események hozzájárulnak ahhoz, hogy a könyvtárlátogatók újra bizalommal keressék fel könyvtárainkat.”

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség előzetes felmérése szerint a hét folyamán 967 település 1158 intézményében összesen csaknem négyezer (3996) esemény várja az érdeklődőket. Ezek közül több mint száz program a legkisebbeknek szóló, afféle baba-mama program lesz, több mint ezer esemény várja a gyerekeket, csaknem háromszáz lehetőséget találhatnak a tinédzserek, majd’ nyolcszáz program szól a felnőtteknek, százötven pedig kimondottan a nyugdíjasokat célozza. Minden vagy talán pontosabb úgy mondani, akármelyik korosztálynak további 1467 programot kínálnak a könyvtárak.

Fotó forrása: Országos Könyvtári Napok

A tervezett események között lesz bő háromszáz kiállítás, csaknem ezer játék és vetélkedő, majd ezerháromszáz előadás, illetve beszélgetés, több mint kétszáz eseményt szerveznek a könyvtárosok azzal a céllal, hogy a könyvtári szolgáltatásokat bemutassák, végül lesz közel kétszázötven „akció” és csaknem ezer „egyéb program”.

Hogy mit jelentenek ezek a rejtélyes kifejezések, azt akkor tudhatjuk meg, ha belekukkantunk egy-egy könyvtár programkínálatába. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és kerületi, városrészi fiókkönyvtárai például szerveznek báb-és papírszínház-előadást (Békásmegyeri Könyvtár), társasjáték-pedagógiai bemutatót (Kőbányai Könyvtár), zenés mondóka-mondó mókát (Üllői úti Könyvtár). A győri Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér rendez online Ki Mit Tud? vetélkedőt, mesemondóversenyt, helytörténeti Facebook-játékot. A székesfehérvári Vörösmarty Mihály Könyvtárban egyebek mellett lesz kreatív kiállítás az olvasók munkáiból, mentálhigiénés program és biblioterápiás foglalkozás. A pécsi Csorba Győző Könyvtárban tartanak ökojátszóházat gyerekeknek, és szerveznek retro könnyűzenei szabadulószobát. A szegedi Somogyi Károly Könyvtárban történelmi nyomozós játékban vehetnek részt az érdeklődők, jógázhatnak, de még operettestre is elmehetnek, ha akarnak. A miskolci városi könyvtárban történelmi nyomkereső játék várja a játszani vágyókat, Egerben a Bródy Sándor könyvtár pedig rendhagyó művelődéstörténeti, irodalmi, történelmi kvízzel, zenés angol foglalkozással és hasonló csemegékkel várja a látogatókat.

Nem sorolom tovább. Érdemes megnézni a helyi könyvtár honlapját, illetve az Országos Könyvtári Napok központi felületét, mert ott könyvtári és települési bontásban, sőt rendezvénytípus szerinti és korosztályi bontásban is rákereshetünk a lehetőségekre.

A legtöbb könyvtár egyébként közkegyelmet hirdet erre a hétre, azaz büntetés nélkül vihető vissza minden késedelmesen otthon tartott kötet. Ugyancsak sok helyen van lehetőség kedvezményes beiratkozásra, és persze arra, hogy az érdeklődők részt vegyenek a legizgalmasabb programokon, játékokon, előadásokon. 

Az eseménysorozatot október 10-én Könyves Vasárnap zárja, amelyen a könyvtárak ismét rendhagyó programokkal, rendkívüli könyvtárnyitással, izgalmas meglepetésekkel várnak mindenkit.

A rendezvények ingyenesek, de egyes eseményeket regisztrációhoz köthetnek a szervezők. Erre érdemes figyelni, mint ahogy arra is, hogy a könyvtárosok nagyon komolyan veszik a járványhelyzetből adódó tennivalókat, ezért mindenhol szükség lesz védettségi igazolványra, illetve a 18 év alattiak csak védett felnőtt kíséretében vehetnek részt a programokon. Ez azonban ne riasszon el senkit. Ha máskor nem jutott eszébe, ezen a héten biztosan érdemes könyvtárba mennie mindenkinek.

A nyitókép forrása: www.pxfuel.com