Hányféle történet rejlik egy-egy fotóban? Elmesélhetők-e életek egy-egy kép alapján? Mit sűrít magába egy sajtófotó? Hogyan tehet széles körben láthatóvá egy-egy szimbolikus történetet egy sajtófotó és/vagy egy irodalmi alkotás?

A KÉPALÁ című projekt a sajtófotó és irodalom viszonyát, a képekben rejlő történeteket kutatja.

Tíz Térey-ösztöndíjas szerzőt kértek fel, hogy írjanak rövid prózát az exponáláskor lezárt történetekből. A felkért írók: Falcsik Mari, Kollár Árpád, Lackfi János, László Noémi, Sajó László, Solymosi Bálint, Szilasi László, Terék Anna, Zalán Tibor és Vörös István.

Ugyanebben a témában nyílt pályázatot is indul: a kiválasztott fotók inspirálta, 1500 karakteres kisprózai alkotásokat várnak a résztvevőktől. A felkért szerzők írásait, valamint a nyílt pályázat nyertesének szövegét 2020. szeptember második felében a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ rendezvénytermében (volt Tivoli Színház) rendezett esten hallhatják először az érdeklődők. A meghívásos pályázaton résztvevő írók művei és nyílt pályázaton beérkezett alkotások olvashatóak lesznek a www.konyevsmagazin.hu oldalon.

A nyílt pályázat jelentkezői azt a feladatot kapják, hogy megmutassák a sajtófotók komplexitását, a bennük rejlő lehetséges történeteket. A fotósok és az írók a saját eszközeikkel a minket körülvevő problémákról, kérdésekről és örömökről mesélnek, ezzel lehetővé téve a folyamatos párbeszédet életünkkel, környezetünkkel kapcsolatban.

A benyújtott pályamű legfeljebb 1 flekk (1500 karakter) hosszúságú lehet. Beküldési határidő: szeptember 4. A pályaműveket a kepala@margofeszt.hu címre kell elküldeni „KÉPALÁ” tárggyal.

Nyitókép: Erdős Dénes Tüntető jövő című képe