1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük a magyar költészet napját és tisztelgünk a magyar irodalom előtt. Bár idén a koronavírus miatt sajnos az ezen a napon rendre megrendezésre kerülő irodalomi előadások, könyvbemutatók és más összejövetelek mind elmaradnak, de talán nem is akkora érvágás ez irodalmunk számára, amely egy ideje már online is teret hódít, sőt, nagyobb népszerűségnek örvend, mint valaha.

Ha költészetre gondolunk, akkor az első dolog, ami legtöbbünk számára beugrik az a középiskolai számonkérések, a megfejthetetlen „mire gondolhatott a költő?” verselemzések és a távoli, merev alakokként felderengő költők. De ez az élmény már a múlté – hála az olyan modern, irodalomból merítő és közösségformáló szerveződéseknek, mint a Pilvaker, a Poket Zsebkönyvek vagy a Vates.

A modern közösségépítés egyik alappillére a közösségi médiában rejlik, amivel egyébként főleg a fiatalok számára lehet népszerűsíteni az irodalmat. A Vates például arra használja a közösségi médiás jelenlétét, hogy klasszikus, kortárs vagy kevésbé ismert szerzők pár soros idézeteit osztja meg a nagyérdemű előtt.

„Bár felgyorsult világunkban már nem nagyon olvasunk hosszabb szövegeket egy instaposztnál, de ez a költészet számára pont, hogy előny, hiszen egy vers sokszor rövid, tömör, és pár sorban is képes mély lelki hatást kiváltani” – mondja Csányi Péter, a Vates egyik alapítója.

A Vates egyébként nem csak az online térben népszerűsíti az irodalmat. A két fiatal huszonéves által működtetett vállalkozás szó szerint divatba hozza a kultúrát azzal, hogy költők arcképeit és idézeteiket dolgozza át és helyezi el pólókon és más kiegészítőkön.

Hogy ennek milyen hatása lehet a fiatalokra? Erre Csányi Péter adja meg a választ: „Hiszem, hogy pár sortól többek leszünk. Az irodalom hat ránk, képes megváltoztatni a gondolkodásunkat és ajtót nyitni a világra. Mi ezt próbáljuk átadni mindazzal, amit csinálunk és ha valaki akár egy verssel is többet olvas hála nekünk, akkor jól végeztük a munkánkat.”

A költészet és az irodalom pedig elmondható, hogy sikeresen hódítja meg az online és offline teret egyaránt. Ezt jól fémjelzi, hogy mennyien követik a Vates vagy a Poket munkásságát, de az is, hogy a Pilvaker zenét költészettel összekötő előadására – ami sajnos idén szintén elmaradt – alig egy nap alatt elfogyott az összes jegy.

Az irodalom tehát köszöni szépen, jól van, a fiatalok számára akár még menő is, a jelenlegi helyzet miatt pedig elmondható, hogy mindannyiunknak egy kicsit nagyobb szüksége van rá, hiszen a bezártság elviselésére jó gyógymód lehet az olvasás.