A Fridrich fényírdától a református templomig Cserna-Szabó est Békéscsabán, 2006. február 24. |
|
|
A szentesi blokk után némi olvasás következik. Egy Blikkes álhír a Levin körút című kötetből. Valami olyasmit bont ki a szöveg, hogy az Európai Uniós csatlakozás a vámpír-kannibál hibrideket tömegmészárlásra ingerelheti, már ha tényleg betiltják a hagymás vérkonzerv forgalmazását. Szépen, tagoltan olvas Cserna, érezni, hogy nagy rutinnal teszi, és a szöveg is működik tulajdonképpen, ötletes, fordulatos, formájában letisztult. De nekem valahogy mégse jön be a bolti konzerves polcok között vérengző vámpír legendája. Vérből túl sok - velőből túl kevés. |
Jó az egész blokk, fogyasztható, de nem híg. Történet egy francia kisvendéglőről, ahol sokszáz éve már csak ugyanabból a faluból származó, egyféleképpen elkészített kacsát szolgálnak fel, és mindegyiket számozzák, szóval, pontosan lehet tudni, hogy, mondjuk, a százezredik kacsát ki ette, vagy hogy Greta Garbo pontosan hányas számú kacsa zsírjába tunkolta a kenyérbelet, ha ugyan szeretett tunkolni. (Közben az jutott eszembe, hogy ez a módi azért az tatár-török-Habsburg-dúlta Magyarországunkban már az ugyanazon falu-nál megbukna.) Másik történet arról, hogy a paprika hogyan tarolta le az addig változatos magyar konyhát, Cserna-Szabó itt mintha kicsit indulatos is lenne, paprika és hagyma olajon futtatva, mondja, ez a magyar konyha, és a belé dobáltaktól függően nevezzük gulyásnak vagy marhapörköltnek, de valójában mindennek egyforma paprikaíze van, miközben a régi magyar konyha nem ilyen volt. És elmeséli, hogy milyen. Ám ezzel már nem terhelek senkit, az érdeklődő olvasót a Levin körút című kötethez utalom, ott részletekben bővelkedő leírást talál a régi konyháról is, meg az újról is - megspékelve annyi pornóval és horrorral, amennyit étel egyáltalán elbírhat. |