(MTI) – A Francia Antillák szülötteként Aimé Césaire egyike volt azoknak a francia iskolákban felnőtt értelmiségieknek, akik büszkén vállalták fekete mivoltukat, a “négritude” dicsőítőiként szereztek nevet a francia nyelvű költészetben. Visszatérés a szülőföldre című, több más művéhez hasonlóan magyarra is lefordított kötetével tűnt fel az irodalmi életben, nevéhez számos vers, színdarab, esszé fűződik.
 
Aimé Césaire

Aimé Césaire a múlt század ’30-as éveitől rendre részt vett a gyarmatosítás és a fajgyűlölet elleni megmozdulásokban. 1945-től 2001-ig Fort de France polgármesterekén vállalt szerepet, egy ideig tagja volt a kommunista pártnak is, amellyel az 1956-os magyar forradalom leverése után szakított. Ezt követően 1957-ben saját politikai pártot is alapított, 2005-ig annak elnöki tisztségét is betöltötte.

 
Césaire, aki április 9-én került kórházba szívpanaszokkal, közép-európai idő szerint csütörtök délelőtt hunyt el. A költőt hivatalos állami tisztességadás mellett temetik el egy később kitűzendő időpontban.
 
Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök a halálhír hivatalos bejelentése után nyilatkozatban emlékezett meg Aimé Césaire-ről, akit “minden elnyomott nép reménységének jelképeként” méltatott, kiemelve azt a küzdelmet, amelyet “identitásának és gazdag afrikai gyökereinek elismertetéséért vívott.”