Az első bemutató: november 14. hétfő, 17 óra: Alexandra Könyvesház, Békés Pál

moderálásával. (Az antológiát a Pagony és a Csimota közösen adta ki.)

További bemutatók:

2005. november 28. hétfő, 16 óra. Írók Boltja (Károlyi Csaba moderálásával)

2005. december 9. péntek, 17 óra: Pozsonyi Pagony (gyerekek közreműködésével)

2005. december 10. szombat Marczibányi Téri Művelődési Ház (Kaláka koncert és felolvasás)

?Ha azt mondjuk, magyar gyerekköltészet, elsősorban Weöres Sándor, Nemes Nagy Ágnes, Tamkó Sirató Károly, Kormos István neve jut eszünkbe ? nagyon helyesen, hisz ők mindnyájan (és még sokan mások) immár a magyar gyerekköltészet klasszikusai. A Friss tinta! című, mai gyerekvers antológiával az volt a célunk, hogy összeállítsunk egy olyan kötetet, amilyen már régóta nem volt: amelyben Weöres, Nemes Nagy és Tamkó Sirató méltó követőiként mai költők (kortárs klasszikusok) szerepelnek, mai gyerekekhez szóló versekkel.

Szerepel benne majd negyven mai magyar költő ? olyanok is, akik jól ismertek, és olyanok is, akik kevésbé, olyanok is, akiknek van már önálló gyerekverskötetük (ilyen többek között Lackfi János, Szilágyi Ákos, Tóth Krisztina, Petőcz András, Varró Dániel), és olyanok is, akik csak hébe-hóba írnak gyerekverset (például Szabó T. Anna, Borbély Szilárd, Harcos Bálint, Schein Gábor, Eörsi István). Vannak költők Erdélyből (Kányádi Sándor, Kovács András Ferenc, Visky András), a Felvidékről (Barak László) és a Vajdaságból (Tolnai Ottó). Vannak olyanok, akiktől rég olvashattunk gyerekverset (Tandori Dezső, Oravecz Imre), és olyanok is, akik most is aktívak, és nemrégiben jelent meg saját kötetük (Kántor Péter, Kukorelly Endre). És vannak olyan költők is, akik hivatásuk szerint nem költők (Ranschburg Jenő, Gryllus Vilmos), ebben a kötetben azonban méltán költőként szerepelnek. Egyaránt szeretnénk, ha a nagyközönség megismerné Kukorelly Endrét, és, ha a szakma megismerné Gryllus Vilmost ? a mai gyerekek pedig kapnának egy új Cini-cini muzsikát.

Szerepel a kötetben több mint százötven vers, tíz tematikus ciklusba rendezve, a legkisebbeknek való mondókáktól kezdve (Cicafoci) a családi és óvodai élet mindennapjait bemutató, sokszor ?svéd típusú? verseken (Családun xerete talapú, Óvó néni otthona) vagy a hagyományosabb verses meséken keresztül (Csillagbajusz) egészen a nonszensz, halandzsa versekig (Burundai murunda).

Vannak köztük rímes és rímtelen versek, egyszerű és bonyolult versek, vidám és szomorú versek, állatos és gyerekes versek, kicsiknek, kicsit nagyobbaknak (és egészen nagyoknak) szóló versek ? amit garantálunk: jó versek, mai versek.? (Ajánló a Pagonytól).

Az illusztrációkat Takács Mari készítette.

Szerzők:

Barak László

Bella István

Borbély Szilárd

Csukás István

Eörsi István

Gryllus Vilmos

Harcos Bálint

Havasi Attila

Jász Attila

Jónás Tamás

Kántor Péter

Kányádi Sándor

Kemény István

Király Levente

Kiss Ottó

Kovács András Ferenc

Kőrössi P. József

Kukorelly Endre

Lackfi János

László Noémi

Magyar László András

Mesterházi Mónika

Müller Péter Sziámi

Oravecz Imre

Parti Nagy Lajos

Petőcz András

Pokorny Szilárd

Ranschburg Jenő

Schein Gábor

Szabó T. Anna

Szilágyi Ákos

Tandori Dezső

Tolnai Ottó

Tóth Krisztina

Varró Dániel

Visky András

Vörös István

Zalán Tibor

Ízelítő ? Borbély Szilárd, Kovács András Ferenc, Lackfi János, Tandori Dezső, Tóth Krisztina és Zalán Tibor versei

Takács Mari honlapja ITT.