Gerlóczy Márton

(MTI) – Mint azt Gerlóczy Márton a helyszínen elmondta, mindig is ki akarta próbálni, hogy milyen lehet piacon dolgozni. Két évvel ezelőtt pedig adta magát a lehetőség, hogy elhelyezkedhetett egy budapesti csarnok csemegepultjánál. “Igazából nagyon untam magam otthon, ki akartam mozdulni, így pont kapóra jött a csemegepultos állás. A munkát magát legalább annyira élveztem, mint azt, amikor később megírtam a regényt” – idézte fel Gerlóczy Márton, hozzátéve, hogy egy piac maga a paradicsom egy író számára, hiszen itt mindenféle ember megfordul, egymást érik az élmények, és rengeteg anyagot lehet gyűjteni.

 
Gerlóczy Márton elárulta, hogy munka közben titokban készített jegyzeteket, amiket aztán felhasznált A csemegepultos naplójához. “Ez a könyv más, mint a korábbi regényeim, nem olyan éles, mint az Igazolt hiányzás, inkább a humorra épít. Egyszerűen egy szórakoztató könyvet akartam írni, ami anekdoták füzéréből áll össze” – emelte ki az író.
 
A csemegepultos naplójának egyedülálló, kalandra éhes hőse nappal a húsárut, éjszakánként pedig a női kuncsaftokat “pakolja” – a kettő párhuzamba állítását firtató kérdésre Gerlóczy Márton úgy válaszolt: “a hús maga a nő”. Mint arra a szerző a regény elején, egyfajta ajánlásképp figyelmeztet is: “A könyvben szereplő nők és húskészítmények a valóságban sokkal romlottabbak.”.
 
A felolvasással színesített sajtótájékoztatót stílszerűen egy húsárut kínáló csemegepult előtt tartották, az ott dolgozó hentesek többször is hozzászóltak a munkájukat érintő témákhoz. A felolvasást követően óriási, zsírban tocsogó kolbászokat és töpörtyűt szolgáltak fel, nem kis “riadalmat” okozva a jelen lévő újságírók között.