Milián Orsolya: Amerikai antibaby, adoptált osztrák, E-bomb (HVG-szemle)

Egyéb

   
   
    HVG / 39. szám, 2002. szeptember 28., Ára: 192 Ft
   
   1.
   
   Zacskóban HVG-t nem, csak ún. "női magazinokat" láttam. Lázasan tépem a műanyagot, majdnem Karácsony, de aztán mégsem, sehol semmi személyre szabott, a klubkártya-tájékoztató nem rám vonatkozik, a reklámújság meg egyenesen a lelkembe tőröz.

Valami -szerintem jól érthető - okból az efféle "katalógus" idegesít. Kár volt ezért csomagolni, óvatoskodni, úgyis a kukában végzi. Zacsi nélkül esetleg megúszhattam volna a Zeptert. Bezzeg a kutya nem izgul a plasztikra. Morr. Első HVG-csalódásom ideje ez.
   
   2.
   
   Már megint itt van a megelőző csapás. Olyan ez, mint amikor már régesrégi (összetett) múlt a szeretőd, de te még mindig szeded az antikölköt, mondván, ki tudja, mikor toppan be egy Valmont, és az esetleges - egyébként sehol nem közeledő - veszély intenzív kerülése közben jól belerontasz a testedbe. Az antikölök nem erőszak, lehet, tudtodon kívül vagy abszolúte tudatosan ideologikus alapon tömöd magadba, viszont az amerikai "prevenció" sem disznótor. Még akkor sem, ha az "önvédelem", illetve "béke- valamint biztonság- fenntartás" a köret. Íme az #8216;új' amerikai biztonsági stratégia: "nem habozunk egyedül cselekedni, gyakoroljuk jogunkat az önvédelemre, s megelőzzük a terroristákat abban, hogy népünknek és országunknak kárt okozzanak". A megelőzés mindenekfelett, még ha üresben pusztít, akkor is.
   
   3.
   
   Ausztriában újabban megszaporodtak az örökbefogadók. Nem kell azonnal a nemzetfrissítésre gondolni, vagy arra, hogy az osztrák magok nem hoznak termést, ugyanis az adoptáltak nagy része meglett ember. A jogrendben létezik egy olyan, szemfüles ügyvédek számára igen gazdaságos cikkelyecske, amely előírja, hogy felnőtt-örökbefogadás esetén az "utódnak" automatikusan osztrák állampolgárság jár. Ravasz a bevándorló, ravasz, kiváltképp, ha minden áron ott akar maradni, ahonnan eltanácsolják. Ilyenképp formálódnak nagycsaládok, kisnyugdíjas családfővel és egyszerre "született" négy-öt gyerekkel. Mindez csak pár ezer eurón múlik. Az idegenrendészet pedig csak akkor szabhat határt, ha már többgenerációs adoptálásról van szó, teszem azt akkor, ha egy frissen adoptált férfi szándékszik adoptálni hőn rajongott külhoni nejét, vagy a szintén újdon osztrák mama a vér szerinti gyerekeit.

Bevallom (vö. őszinteség, performatívum), magam is próbáltam meggyőzni egy barátomat arról, mennyire jó lánya lehetnék, megoldódna az összes idegenrendészeti ügyem, ő meg maga lenne a Teréz apa, és ha eccer az apám, akkor nem követelnék semmi anyagi (ki)tartást, dehogyis. Valami okból mégsem tettem szert imígyen apára, a névházassággal pedig intézményes fenntartásaim vannak. Úgyhogy gyűjthetem a papírokat, hűvös halomba.
   
   4.
   
   A HVG ezen a héten nem csak a nemzetközi agresszorokat (kiváltképp Ámeszt) veszi szemügyre, hanem a magyar vandálokat is. Ez utóbbit két társadalmi fenomén jelenlétének vizsgálatával szemlélteti, a futball-szurkolókkal és az ún. "autós társadalommal". A drukkerek erőszakosságát lehet azzal magyarázni, hogy gyenge ballábakon rohangászik a magyar foci. Az elkeseredettség, csalódottság kompenzációt kíván, a feszültséget valahol/valakin le kell vezetni. A bírók no meg az ellenfél káromlásával vagy jóval testesebb érvekkel. Nem véletlen, hogy a Magyar Labdarúgó Liga átnevelési programokat indítványoz. Pénzbírságok eleddig is voltak, mostantól viszont saját biztonsági szervezetet építenek ki, valamint létrehozták a szurkolói igazolványt. Az igazolvány arra jogosít fel, hogy a kritikus pontoknak elkönyvelt helyekre lehessen jegyet szerezni. Értem én, hogy így ellenőrizhetőbbé válhat a drukkertömeg, de azon túl, hogy enyhe formában személyiségjogokat sért (mi az, hogy kamerákkal figyelnek?), a jegyüzérek által is könnyedén kijátszható. A megfigyelt helyett legfeljebb majd valami identifikálhatatlan másik fogja arcul csapni az "ellenséges" csapatkapitányt, na bumm. Az agresszió marad.
   
   5.
   
   A magyar virtusnak többféle megjelenési formája létezik. Ezek egyike az, hogy a magyar ember folyton azt gondolja magáról, bírja az alkoholt. A közúti balesetek legnagyobb része éppen ennek az önbizalomnak tudható be, annak, hogy az emberfia "öt sör nem sör" alapon autót vezet. Éppen ezért nem fogja a törvény feloldani a sofőrökre vonatkozó absztinencia-rendeletet, hiszen, ha egy minimális mennyiség megengedett, akkor a magyar nekikezd a túlkapásnak.
   
   6.
   
   Na és még egy kis agresszió, ezúttal találmány, a legújabb amerikai hiperfegyver formájában. E-bomba, ne tudd meg, mit jelent. Vagy tudd, de ne tapasztald. Valami okból a név alapján valamiféle elektronikus-internetes vírusra gondoltam, aztán kiderült, nem járok túl messze a lényegtől. Ez a cucc a mikrohullámok elvén működik, és képes megbénítani, mi több, tönkretenni hatalmas földrajzi területek teljes elektronikus hálózatát. A számítógépes rendszerek még csak-csak, de ez kihat az áramra, a telefonhuzalokra, egyszóval mindenre, ami technika. A legérdekesebb pedig az, ahogyan felfedezték a létét, nem meglepő módon, atombomba-kísérletek kapcsán. Amerika agyal, agyal, és aztán odacsap.