Zentai Péter László

(MTI) Az MKKE csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Zentai Péter László, a szervezet igazgatója elmondta, hogy a pályázat újraindításával nem kívánják kiváltani, hanem kiegészítenék a Könyvkiadás Kollégium többi támogatási rendszerét, pályázati kiírásait.
    

Elképzelésük szerint a Márai-pályázaton a kiadók egy évnél régebbi könyvvel nem pályázhatnának. Egy-egy kiírásban legfeljebb 800 címből álló Márai-listát alakítanának ki, a program kedvezményezettjei továbbra is a magyar szerzők művei lennének. A Könyvkiadás Kollégium által kialakított listából a magyarországi és a határon túli könyvtárak ? mintegy 650 intézmény ? szabadon választhatnának. A támogatási rendszer nem avatkozik be a piaci folyamatokba, az érték kiválasztódásban, a szellemi termékek versenyébe ? fogalmazott.
    
Zentai Péter László felidézte, hogy az öt egymásra épülő elemből álló támogatási rendszert, a Márai-programot 2006-ban dolgozták ki. A program másfél éve valósult meg az NKA rendszerén és felügyeleti hatáskörén belül. Legfajsúlyosabb eleme a minőségi könyveknek a könyvtárak állománybeszerzésén keresztül való támogatása. Kiemelte, hogy a Márai-program alapvető elképzeléseit soha senki nem tudta megkérdőjelezni.
    
“Sokrétű, gazdag választékot és demokratikus kiválasztást jelentő program, amely a könyvkészítési láncolat minden szereplőjét érinti” ? fogalmazott, hozzátéve, hogy a rendszerváltás óta az első olyan komplex kultúratámogatási programról van szó, amely a láncolat minden szereplőjét segíti: az alkotókat, a kiadókat, a könyvtárakat és az olvasókat is.
    
A pályázatot mindössze kétszer ? 400-400 millió forintos kerettel ? írták ki. A programot befejezettnek nyilvánította a Kollégium vezetője, azóta új kiírás jelent meg, amely az MKKE megítélése szerint sem demokratikusságában, sem nyitottságában nem hasonlítható a Márai-programmal. Mint az MKKE igazgatója fogalmazott, számukra elfogadhatatlan, hogy a Márai-programot egy kevésbé átlátható és kevésbé értékcentrikus programmal helyettesítsék, amely a piaci folyamatokba is értelmetlenül beavatkozik.
    
Mint elhangzott, amíg a Márai-programban a kollégium által a kiadó javaslatai alapján kialakított listából a mintegy 650 könyvtár szabadon választhatott a címek közül, a jelenlegi pályázati kiírás szerint tíztagú kuratórium választja ki ? nem kész könyvek, hanem szinopszisok alapján ? a támogatásra méltó könyveket, amelyeket megkapnak a könyvtárak. “A Márai-program fennmaradásához komoly szakmai érdekek fűződnek” ? hangsúlyozta Zentai Péter László.
    
A sajtótájékoztatón a magyar tudományos és szakkönyvkiadás új támogatási rendszerére, valamint a pedagógusok és könyvtárosok könyvvásárlási támogatására kidolgozott szakmai javaslatokat is ismertették. Kocsis András Sándor, a MKKE elnöke beszámolt arról, hogy szakmai konszenzus alapján született javaslataikat a napokban eljuttatták egyeztetésre L. Simon László kulturális államtitkárnak. Mint mondta, a könyvszakma szempontjából is nehéz év előtt állnak; az elmúlt három évben mintegy 15 százalékos csökkenést szenvedett el a szakma.
    
Kocsis András Sándor kiemelte: a magyarországi tudományos és szakkönyvkiadás állami támogatása az elmúlt évtizedben gyakorlatilag megszűnt. Figyelmeztetett arra, hogy a magyar szaknyelv kincs, amelyet óvni kell, ezért javasolják, hogy évi 200 millió forintos támogatási kerettel a tudományos és szakkönyvpályázat az NKA nemrég felállított Könyvkiadási Kollégiuma új pályázati kiírási témája legyen. Az MKKE évente száz mű támogatására lát lehetőséget, elképzelésük szerint elsősorban új kötet kiadására lehetne pályázni.
    
A szervezet elnöke beszélt arról, hogy az állami oktatási rendszerben dolgozó pedagógusok és a könyvtárosok ? akik számára a könyv munkaeszköz ? jelenleg semmilyen könyvtámogatást nem kapnak. Javaslatuk az, hogy a mintegy 140 ezer pedagógus és könyvtáros könyvvásárlásaival évi legfeljebb 100 ezer forintig csökkenthesse az adóalapját. Ez a kedvezmény a pedagógusok, könyvtárosok mellett a könyvszakmát is segítené.