(MTI/AP) - A Luka and the Fire of Life című könyv egy fiatal fiú kalandjait beszéli el, aki apja életét próbálja megmenteni - derült ki Rushdie hét végén az AP hírügynökségnek adott nyilatkozatából.

    A The Random House Group gondozásában csütörtökön megjelent regényt bizonyos fokig a számítógépes játékok inspirálták, amelyekben fia rendre megveri őt - ismerte el a szerző.
    "A videojátékok gyakori klasszikus keresős küldetése jól illik egy mesébe. A könyv az élet értékéről szól. A videojátékokban akár ezer élete is lehet az embernek, így én ezt a két dolgot állítottam szembe egymással" - fogalmazott az író.
    A Booker-díjas írónak nem ez az első gyermekkönyve. A korábbit nagyobbik fiának, Zafarnak írta 1989-ben, amikor Sátáni versek című műve miatt az iráni vallási vezető, Khomeini ajatollah fatvát, halálos kiközösítést hirdetett ellene, és ezért a következő egy évtizedben bujkálnia kellett.
    Sok minden megváltozott, mióta a Hárun és a mesék tengere című gyerekregényt megírta. Ahogy elmondta: az egyfajta válasz volt a kényszerű bujkálásra. A rendőri védelemben töltött tíz év "sötét időszak" volt számára, ezért a regényt igyekezett "fénnyel megtölteni" és happy endet írt hozzá - emlékezett az író.
    Nagy örömöt jelentett neki mindkét gyerekregény születése, de nem érzi magát gyerekkönyv-szerzőnek - hangsúlyozta.
    Jelenleg emlékiratain dolgozik, már nagyjából a munka egynegyedén van túl - mondta el a 63 éves Rushdie. A kötetben a halálos fenyegetés árnyékában eltöltött éveket festi majd le. Egyelőre nincs további konkrét regényterve, de szívesen foglalkozna megint indiai politikai témával - tette hozzá.
    A Mumbaiban született író az indiai függetlenségről, a pakisztáni hatalmi játszmákról és az iszlámról szóló könyveivel vált világhírűvé. Az éjfél gyermekei című művét 1981-ben a brit Booker-díjjal tüntették ki, és 1993-ban, 25 év Booker-díjjal elismert alkotása közül a legjobbként ismét ennek a regénynek jutott a Booker-díj.
    Rushdie elmondta, hogy színdarabot írt a regényből, amit a minap fejezett be és a filmváltozathoz is megpróbál befektetőket találni.