A Képírók című, szerdán induló, havonta jelentkező ingyenes művészettörténeti rendezvényeken Bellák Gábor művészettörténész, igazságügyi festményszakértő, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusa tart előadást egy-egy olyan jelentős magyar képzőművész munkásságáról, aki valamilyen módon kapcsolódik az intézet irodalmi hagyatékaihoz, íróihoz, költőihez. Az előadás témáját adó festő egy művét minden alkalommal ki is állítják a helyszínen.

Megnyílt a Kertész Imre Intézet
Kertész Imre Intézet

A 2017 januárjától működő Kertész Imre Intézet a Nobel-díjas magyar író hagyatékrésze mellett Arthur Koestler, Giorgio Pressburger, Petri György és Pilinszky János hagyatékrészeit, valamint Sziveri János teljes hagyatékát is kezeli. Az életművek gondozásán túl az intézet összművészeti programokon keresztül igyekszik minél szélesebb körben bemutatni és népszerűsíteni az alkotók szellemi örökségét. A művészeti ágak találkozását pedig nemcsak rendezvényeinek szervezésekor, de az elmúlt években meghirdetett versmegzenésítési vagy képzőművészeti pályázataival és kiállításaival is inspirálta már.

Az összeművészeti rendezvények sorába illeszkedik a havonta jelentkező, új programsorozat, amelynek első, Kondor Béla Ég és föld között című eseményén Kondor Béla kétszeres Munkácsy-díjas, posztumusz Kossuth-díjas festőművész Űrhajósok című alkotását tekinthetik meg az érdeklődők, a festményből kiindulva pedig szó esik majd a Kondor-életműben meghatározó szerepet játszó repülésről, valamint a festőművész és Pilinszky János költő barátságáról is.

A következő előadás témája a diktatúrák művészete lesz, amelynek apropóját Arthur Koestler élete és munkássága adta, a kapcsolódó festmény pedig Bán Béla Kónyi elvtárs című alkotása lesz. A nagyközönség megismerheti majd azt is, hogyan vélekedett Kertész Imre a műélvezetről Korniss Dezső Allegro Barbaro című képéből kiindulva.

A programsorozat negyedik, A szent és a profán című előadásában Karátson Gábor festészete és Pilinszky költészete kapcsán a szentség és profanitás alakulásáról esik szó az újabb kori művészet történetében. Az erről szóló előadáson Karátson Gábor Játékon kívül. Sérült holland játékos című képét állítják majd ki.  A kiállítandó műtárgyakat a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria, valamint a Karátson Gábor Archívum és Kutatóműhely bocsájtja a Kertész Imre Intézet rendelkezésére.