Minden előzetes várakozást felülmúló érdeklődés kísérte a három napos Őszi Nemzetközi Irodalmi Fesztivált. Az eseményt az Akademie Schloss Solitude, a Literaturhaus Stuttgart és a József Attila Kör (JAK) szervezésében, a Baden-Württemberg Stiftung, a Staatsministerium Baden-Württemberg és a Péter Horváth Stiftung támogatásával az A38 Hajón rendezték meg a hétvégén.
 
Gaborják Ádám a József Attila Kör elnöke a fesztivált értékelve elmondta: ?Miközben megpróbáltuk körüljárni a témát egy álló hajón, egy fantasztikus utazásnak és különleges találkozásoknak lehettünk tanúi a csodálatosan izgalmas vendégeknek és a mindvégig telt házas, érdeklődő és odafigyelő közönségnek köszönhetően. Egy igazi kikötő volt a hely, ahová különböző tájakról érkeztek az átutazók, de itt hagyták nekünk a saját tapasztalataikat, s a szellemi kalandozások mellett igazi érzelmeket is hallhattunk. Ezért csakis hálásak lehetünk. A fesztivál valóban megmutatta, ebben az országban csak akkor tudjuk saját magunkat és hagyományainkat is újraértelmezni, csak akkor tudunk a szélsőségek vagy az önmagunkra záródás ellen küzdeni, ha nyitottak vagyunk másokra, más kultúrákra, nyelvekre, etnikumokra, közösségekre is. Ezt ma nem lehet elégszer hangsúlyozni.”
 
Lóránd Zsófia, a fesztivál főszervezője a Fesztivál közönségének közösséggé érését emelte ki méltatásában, majd hozzátette: ?A közönség, a szerzők és a moderátorok megállíthatatlanul cseréltek eszmét nem csak a színpadon, hanem a szünetekben, és az estek végén a város kávézóiban, éttermeiben, vagy péntek délelőtt a KÉK szervezte várostörténeti sétán. Nem tudtuk meg, mi az az egy dolog, ami a haza, abban azonban nincs vita, hogy a haza valami nagyon értékes és fontos, például mert nagyszerű embereket hoz össze, hogy nagyszerű gondolatokat osszanak meg egymással, elképesztően finom poétikájú szövegeken keresztül.”
 
 Sejla Sehabovic (balra), Keresztury Tibor és Selyem Zsuzsa
 
Az esemény létrejöttében nélkülözhetetlen szerepet vállaló külföldi partnerek közül Florian Höllerer, a Literaturhaus Stuttgart igazgatója a következő gondolatokkal fejezte ki köszönetét a budapesti esemény résztvevőinek: ?Egy rendkívüli fesztivál – három nap, mely alatt egy hajó a Dunán hazává vált. Annyi gondolat-löket az ingó talajon, amelyek elkísérnek Stuttgartba, újabb és újabb hullámokat keltve bennem. Egyetlen szóban: Köszönöm!” Jean-Baptiste Joly, az Akademie Schloss Solitude Alapítvány elnöke és az Akadémia művészeti vezetőjehozzátette: ?16 szerzővel, akik nyolc különféle nyelven olvastak fel, három napon át az irodalom volt a hazánk. Minden hang másképp, minden fül készen arra, hogy meghallja a különbséget és belekóstoljon a másságba. Visszaérkezvén Solitude-be, azt hiszem, hogy egy páratlan csoda részesei voltunk. Végtelenül hálásak vagyunk ezért a csodáért minden szerzőnknek és mindenekelőtt Zsófiának. Annyira ritkák az ilyen pillanatok.”
 
Az esemény három napjának tíz programját közel ötszáz néző látogatta meg. Az érdeklődők soraiban sok ismert arc is felbukkant, de a szervezők őszinte örömére az esemény sikerrel szólított meg egy sokkal szélesebb közönségréteget is, akiket az irodalom által közvetített gondolatok, a nemzetközi könyvválaszték és a legnevesebb hazai és külföldi szerzők közvetlen közelsége egyaránt vonzott.
 
(Forrás, fotó: Sonntag Media Kft.)