manfai_dedikal_600x397.png
A szerző dedikálja könyvét

A kötet szerzői közt szerepel Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, egykori művelődési és közoktatási miniszter, Hoppál Péter, korábbi kultúráért felelős államtitkár, Kovács János nyugalmazott református esperes, földrajztudósok és természetvédelmi szakemberek. Mánfai György maga is írt három fejezetet, valamint készített a könyvhöz 278 fotót. Helyet kapott itt Kiss Géza Ormánsága, a kákicsi fejfagyűjtemény, a Dráva és természeti környezete, a térség történelme, a festett kazettás templomok, állatok, növények, még a már nem működő ormánsági kisvasút is, illetve a Bőköz Fesztivál.

Sok könyv jelent meg az Ormánságról az utóbbi időben, de csak különböző részletekről. Én egy kerek egészet szeretnék adni, a szegénységet, a reformációval kapcsolatos emlékeket éppúgy, mint a falvak összképét, az emberek portréit, a fehérre meszelt kishidakat, a virágzó gyümölcsfákat. Mert itt akárhová lépünk, mindig úgy érezzük, hogy hazaérkeztünk ? összegez a fotóművész. A kötetből az ormánságiak vallási hovatartozásától a természeti, néprajzi, geomorfológiai érdekességekig mindent megtudhatunk.

A térség jeles képzőművészének, Szatyor Győzőnek a munkássága is kap egy fejezetet, az alkotó a régió református templomainak maga festette királykazettáiról.

Forrás: bama.hu