Olasz irodalmi est


Kortársi és történeti mélységében mutatkozik be az olasz irodalom a programsorozat első részében szeptember 23-án, hétfőn. A közönség személyesem ismerheti meg az egyik legjelentősebb kortárs prózaírót, Daniele Benatit és munkásságát, hiszen a művész az est vendége lesz. Közreműködik még monográfusa, Ludmann Ágnes, valamint Mátyus Norbert italianista is. Közös beszélgetésük során kitérnek majd a mai olasz irodalom legfontosabb alkotóira, műveire és irányzataira.

splatter
Puskár Krisztián
Fotó forrása: recorder.blog.hu

Kváló színészek segítségével szórakoztató ízelítőt kap a közönség az itthon is jól ismert olasz alkotók, többek között Italo Calvino, Pier Paolo Pasolini, Umberto Eco és Claudio Magris írásaiból. Puskár Krisztián kultúrtörténész, zenész a kortárs olasz zeneművészet világába kalauzolja el majd az érdeklődőket.

 

Takács Zsuzsa-est


Takacs-Zsuzsa


A sorozat második ?állomásán? az idei Aegon-díjas Takács Zsuzsa és munkássága kerül központba október 28-án. Az írónő stílusában remekül ötvözi a női lélek finom rezdüléseit, az intellektus önkontrollját, nagy távlatokat felölelő képzeletvilágát a letisztult, műgonddal megszerkesztett fegyelmezett formával. Első kötete, az 1970-ben megjelent Némajáték óta mélyíti el költői nyelvét ? tavalyi A Vak Remény című grandiózus kötetében összefoglalt lírája úgy szólítja és érinti meg mélyen olvasóját, hogy nem hagyja magára, hanem rámutat az elveszettség, egyedüllét mögötti erkölcsi tartás megtartó erejére. Magával ragadó, személyes költészete egyszerre gyönyörködtet, felkavar és megnyugtat. Higgadt drámaiságot közvetít, mely egyfajta kapaszkodót nyújt, segít élni, továbblépni. Verseinek ?hangja? Molnár Piroska lesz, aki Szemző Tibor zenei közreműködésével tolmácsolja majd Takács Zsuzsa költészetét. Az est házigazdája, műsorvezetője Németh Gábor, rendezője Balog József.

Tandori Dezső-emlékest

tandori
Fotó: Várnagy Tibor

 

Harmadikként az idén elhunyt Tandori Dezső művészetével várják az érdeklődőket november 18-án. Tandori Dezső a kortárs magyar líra korszakos alakja volt, aki megismertette velünk a költői megszólalás korábban ismeretlen formáit. Új irányt szabott a költészetben, saját hangot teremtett. Prózaírói és műfordítói munkássága, valamint esszéi alapján is méltán tartják számon a legnagyobbak között, a Müpa emlékműsorában azonban mégis líráján lesz a hangsúly. A műsor összeállításakor kitűzött cél volt, hogy lehetőleg minden korszakból elhangozzanak fontosabb alkotások, de számos töredék, játékos opus is helyet kap. Kortárs költők és írók, közeli és kevésbé közeli barátok, pályatársak emlékeznek majd meg Tandori sokoldalúságáról és tagadhatatlan zsenialitásáról egy kerekasztal-beszélgetésen, hozzá írt vagy általa ihletett műveikkel tisztelegve előtte. Az est házigazdája Jánossy Lajos lesz, ő és Németh Gábor állították össze a műsort, a díszletért Zeke Edit, a látványért Czakó Zsolt és Oláh Gergely Máté felelnek, a rendező pedig Novák Eszter.