Szécsi Noémi Finnugor vámpír c. regényének londoni könyvbemutatójára egy rendkívül izgalmas és meglepetésekkel teli est keretében kerül sor a Londoni Magyar Kulturális Központ és a Stork Press Kiadó közös szervezésében, 2012. október 18-án, 19 órától. A különleges elemekkel gazdagított esten George Szirtes, Angliában élő költő és műfordító beszélget majd Szécsi Noémivel.
 
A most megjelent angol fordítás Peter Sherwood munkája, aki a magyaron kívül más finnugor nyelvekben is otthonos nyelvész és műfordító. Az eredeti regény először 2002-ben jelent meg Magyarországon Finnugor vámpír címen, és külön érdekesség, hogy ez az írónő első regénye. A könyv sikerét jól mutatja, hogy azóta számos kiadást megélt, és a könyvből készült forgatókönyv részt vehetett a Sundance Scriptwriters? Workshop-on is. A Finnugor vámpír lengyel fordításban is megjelent 2005-ben.
 
Szécsi Noémi 
 
Az első könyv sikere óta számos könyve jelent meg az írónőnek, akiirodalmi munkásságának elismeréseként 2011-ben József Attila-díjban részesült. Fontosabb könyvei között említhetjük a 2006-ban kiadott Kommunista Monte Cristo című regényét, mely megkapta az Európai Unió Európai Irodalmi Díját. Utolsó centaur (2009) és Nyughatatlanok (2011) című regényei is nagy sikert arattak. 
 
A vámpír regény londoni bemutatója Szécsi Noémi számára is különösen izgalmas esemény: ?Kíváncsian várom, hogy a vámpírregények szülőhazájában hogyan fogadják művemet, a műfaj ?finnugor? változatát?. ? mondta az írónő.
 
(Forrás: Londoni Magyar Kulturális Központ)
(Fotó: est.hu)