szodemeter-templom-kolcseyemlekhaz
A sződemeteri templom és a Kölcsey-emlékház
A kép forrása: kolcsey.org

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) és a Sződemeteri Református Leányegyházközség által szervezett rendezvényre több százan gyűltek össze Kölcsey Ferenc szülőfalujába, melynek ma mindössze 43 magyar lakosa van. A szabadban tartott hálaadó istentiszteleten Balog Zoltán lelkész, miniszterelnöki biztos hirdette az igét.

Amint a rendezvény után az MTI-nek elmondta: csodálatosnak tartjta, hogy amikor határok, véleménykülönbségek szaggatják szét a magyarságot, a Kölcsey által írt Himnusz, az ?Isten, áldd meg a magyart? mindenkit egyesít, még a nem vallásosakat is.

Balog_Zoltan
Balog Zoltán lelkész, miniszterelnöki biztos

A Kölcsey-emlékház a költő dédnagyanyja által építtetett református templom szomszédságában épült fel. Földszintjén a Petőfi Irodalmi Múzeum rendezett be kiállítást, melynek egyik terme a szerzőt, másik a Himnuszt idézi. Az épület alagsorában 24 fő kiszolgálására alkalmas étkezdét, emeletén diákszállást alakítottak ki.

A szombati eseményre Nagykárolyból Sződemeterre hozták azt az egyházi anyakönyvet, amelybe 1790 augusztus 9-én bevezették Kölcsey Ferenc megkeresztelését.

Forrás: MTI

Kölcsey szülőházáról itt írtunk.