A nagyszámú határon innen és túlról érkező érdeklődő az elmúlt tíz évben bebizonyította, hogy a magyar vers és próza fontos része a mai magyar kultúrának: a klasszikusok még mindig időtálló gondolatokat közvetítenek és a kortárs alkotások is nekünk, rólunk szólnak. Idén az eddigi két kategóriához ? a hivatásos színészek és eladóművészek, illetve a színművészeti egyetemek és szakirányú felsőoktatási intézmények hallgatói ? egy új csatlakozik, az Énekelt vers, vers megzenésítés kategóriája, amire szintén várják a magyar költészet iránt elkötelezett zenészek, zeneszerzők, előadók jelentkezését.

2015-ben ünnepeljük a magyar nyelvű színjátszás 225. évét, a Színház- és Filmművészeti Egyetem fennállásának 150. évét, valamint az egyetem legendás beszédtanárának 100. születésnapját ? ezekről a jeles eseményekről a fesztivál szervezői is megemlékeznek a verseny alatt.

A fesztivál jelentkezőinek idén is egy klasszikus és egy kortárs alkotással kell készülniük, és mivel József Attila 110. és Márai Sándor 150. születésnapját üljük ebben az évben, így a versenyzőknek tőlük kell választaniuk egy-egy verset. A fesztiválhoz hazai és határon túli iskolák, civil szervezetek is csatlakozhatnak oly módon, hogy saját, amatőr versmondó versenyt rendeznek a fenti kiírásoknak megfelelően.

Az elődöntőket márciusban bonyolítják le különböző magyarországi és határon túli helyszíneken, a döntőt pedig a hagyomány szerint a Költészet Napján, április 11-én tartják a Nemzeti Színházban. A Versünnep zsűrijének elnöke Cserhalmi György, Kossuth- és Balázs Béla-díjas színművész, Érdemes művész lesz. Az esemény fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.