Az év során több mint húsz helyszínen csaknem félszáz programot tartanak Vas megyében: rajzpályázatot hirdettek, vers- és prózamondó versenyeket szerveznek, emlékkonferenciát rendeznek és megnyílik a költő életművét bemutató kiállítás ? mondta el Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere.

 

“Weöres Sándor olyan költő volt, akire ma is büszkén tekintünk” ? jelentette ki a városvezető, emlékeztetve arra, hogy bronzszobrot állítottak a tiszteletére a belvárosban, 2010 óta pedig a költő nevét viseli Szombathely állandó kőszínháza.

 

Lazáry Vilmos alpolgármester kiemelte, hogy a centenáriumi programsorozat kialakításában és az erről készült programfüzet összeállításában a megyeszékhely szinte valamennyi kulturális intézménye, iskolája, óvodája részt vett, így a sokszínű programok egységes eseménysorozattá álltak össze.

weores
Weöres Sándor szobra

Parais István, az Agora Szombathelyi Kulturális Központ igazgatója megjegyezte, hogy a város polgárai szeretettel emlékeznek a költőre, aki a diákéveit Szombathelyen töltötte. A programok között megemlítette, hogy az Agora szervezésében levetítik a Weöres Sándor Psyché című verses regénye alapján, Bódy Gábor rendezésében készült filmet, de a centenárium alkalmat ad arra is, hogy az évfordulóra meghirdetett pályázatokon új, nívós produkciók jöjjenek létre.

 

A színház névadójának tiszteletére kiírt drámaíró pályázatot Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója ismertette. A határidőre 184 pályázat érkezett be, ebből tíz formailag érvénytelen volt. Az eredményt a költő születésnapján, június 22-én hirdetik ki. A polgármester elmondta azt is, hogy a színház nagyon magas pályadíjat tűzött ki, a szakmai zsűri pedig szigorúan bírálja el a darabokat, ezért az igazgató abban bízik, hogy a pályázatról színvonalas kortárs drámák kerülnek ki. A három a legszínvonalasabbnak ítélt munkát a 2014-2015-ös évadban műsorára tűzi a színház.

 

Hozzáfűzte, hogy áprilisban verses kirándulást tesznek Csöngére, ahol emlékháza található, májusban pedig Fűnek-fának Weöres Sándort címmel a Kámoni Arborétumban tartanak családi napot. A költő születésnapján, június 22-én tartják a Szent György és a sárkány című tragikomédiájának díszbemutatóját Valló Péter rendezésében.

 

(Forrás: MTI)

(Fotó: www.wssz.hu)