A kiválasztott filmtervek májusban fejlesztői workshopon vesznek részt mentorok segítségével. Ezt követően szakmai zsűri dönt a három legjobbnak ítélt alkotásról, amelyek a fejlesztési folyamat végén egyenként 100 ezer forint díjazásban részesülnek.

A Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál szervezőinek tapasztalata, hogy bár számtalan sikeres magyar rövidfilm készül, a rövidfilmek forgatókönyve, dramaturgiája méltatlanul keveset tárgyalt és gyakorolt téma, illetve nagyon kevés az átjárási lehetőség a kortárs irodalom és a filmírás között. 

A Friss Hús ezen kíván változtatni pályázatával, amely kimondottan íróknak és forgatókönyvíróknak szól, és célja, hogy workshopok és fejlesztési munkák során tehetséges alkotók mentorok segítségével kisjátékfilm-forgatókönyvet fejlesszenek.

A második alkalommal kiírt Balázs Béla-pályázat célja, hogy vadonatúj projektek szülessenek, ezért a kiírásban meghatározott négy téma – Északi part, Távkapcsolat, Vonaton, Gyerekszemmel – valamelyikébe kell illeszkednie a legfeljebb 20 perces tervnek. Az elbírálás során előnyt élveznek azok a filmtervek, amelyek 20 percnél rövidebb alkotást ígérnek.

Nevezési határidő: 2024. május 10. 23.59 perc.

A kiválasztott filmtervek májusban fejlesztői workshopon vesznek részt mentorok segítségével, melyet követően zsűri választja ki a legjobbnak ítélt alkotásokat. Az íróknak a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál ideje alatt lehetőségük lesz filmrendezők és producerek előtt prezentálni terveiket.

A pályázatról részletes információ itt található.