„Felfoghatatlan, hogy ott fogok ülni Juliette Binoche és Isabelle Huppert mellett Berlinben, az Európai Filmdíj átadóján” – mondja Borbély Alexandra, akit az utazás előtt értünk el telefonon. Az, hogy ki kapja a legjobb női főszereplőnek járó elismerést, december 9-én derül ki. A színművésznő kérdésünkre elárulta: már megvan a következő hazai filmszerepe.

Az Európai Filmakadémia rekordszámú, négy kategóriában jelölte Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét az Európai Filmdíjakra. A díj 30 éves történetében soha nem kapott magyar alkotás ennyi jelölést.

Egyelőre a készülődés, az angolórák és a Katona József Színházban kezdődött főpróbahete foglalja le Borbély Alexandra színművésznőt, így nem nagyon van ideje azon gondolkodni, mennyire esélyes a legjobb női főszereplő díjára, amelyre őt is jelölték a nagy sztárok mellett. "Isabelle Huppert mindig is etalon volt számomra" - fogalmaz, a francia színésznőről, aki szintén a jelötek között szerepel. Bízik benne: talán nem is véletlen, hogy ismét Berlinbe mennek a filmmel, ahol csaknem egy éve átvették az Arany Medvét. "Nagyszerű lenne, ha valamelyik kategóriában nyerni tudnánk" - reménykedik a színművésznő.

Azt, hogy az eredmény mennyire befolyásolja az Oscar-jelölést, nem tudja, sok mindent hallott már, ám az természetesen segítené az illetékeseket a döntésben, ha a film újabb díjakat zsebelne be. Az eredmény majd a filmet megvásárló Netflix marketingstratégiájára is hatással lesz, bár saját bevallása szerint ebbe a területbe ő kevésbé lát bele.

Érdekesség, hogy a filmet ugyanolyan érzékenységgel fogadták Indiában, mint Amerikában; mindenhol néma csend követte a film végét, oly? nagy volt a döbbenet és a katarzis. ?Csodálatos, hogy számtalan országba eljuthattam a filmnek köszönhetően, többek között Indiába is. Most nőttem fel igazán? ? mondja Borbély Alexandra. A film sikereinek hatására színészetében is bátrabb lett, több mindent mer kipróbálni, és igyekszik nemcsak megfelelni a feladatoknak, hanem élvezni is a játékát.

Talán éppen és természetesen a film sikereinek köszönhető, hogy múlt héten megkapta következő filmszerepét, azonban részleteket még nem árulhatott el a készülő alkotásról. Mindemellett fogadott egy prágai ügynököt is. Most már csak annak kell drukkolnunk, hogy az Európai Filmdíjat is elnyerje a kategóriájában.

A Filmalap támogatásával készült Testről és lélekről című alkotást a mintegy 3200 tagot számláló Európai Filmakadémia jelölte a legjobb filmet, Enyedi Ildikót a legjobb rendezőt és a legjobb forgatókönyvírót, Borbély Alexandrát pedig a legjobb színésznőt illető Európai Filmdíjra.

?Ennek a csodálatos jelölészuhatag-hírnek a hallatán az első és a legerősebb érzésem a hála minden egyes munkatársamnak, akikkel együtt készítettük el ezt a filmet? ? nyilatkozta az MTI-nek korábban Enyedi Ildikó. Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója pedig azt emelte ki, hogy ?ennyi jelölést soha nem kapott még magyar film az Európai Filmakadémia tagjaitól?. ?Büszkék lehetünk a magyar filmek sikerére? ? mondta.

A filmalap szeptember elején jelentette be mindemellett, hogy az illetékes bizottság úgy döntött: Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotását nevezi Magyarország az Oscar-díjra a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában. A testületben a Magyar Nemzeti Filmalap Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai ? Havas Ágnes, a filmalap igazgatója, Kálmán András forgalmazási szakember, Kovács András Bálint egyetemi oktató és Andy Vajna kormánybiztos ? mellett Divinyi Réka forgatókönyvíró, Goda Krisztina rendező és Sándor Pál rendező-producer vett részt.

A Testről és lélekről című film februárban a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén elnyerte a legjobb filmnek járó Arany Medvét, a nemzetközi filmkritikusi szövetség díját, az Ökumenikus zsűri díját és a közönségdíjat is. A magyar alkotást azóta számos országban vették meg a filmforgalmazók és világszerte több díjat nyert jelentős filmfesztiválokon. Németországban, Nagy-Britanniában és Svédországban szeptember végén, Norvégiában, Franciaországban és Svájcban októberben, Kanadában pedig novemberben lesz a mozibemutatója, melyeket továbbiak premierek követnek.

A fanyar humorú szerelmesfilm arról szól, hogy két zárkózott ember az álmaiban szarvasként találkozik. A Testről és lélekről női főszereplője a Katona József Színház színésznője, Borbély Alexandra. A férfi főszereplő Morcsányi Géza színházi dramaturg, könyves szakember. A filmben látható még többek között Békés Itala, Jordán Tamás, Mácsai Pál, Tenki Réka, Schneider Zoltán és Nagy Ervin.

Az Európai Filmakadémia tagjai a legjobb filmek közé jelölték még a 120 dobbanás percenként című francia filmet (rendező: Robin Campillo), az orosz-belga-német-francia koprodukcióban készült Szeretet nélkült (Andrej Zvjagincev), a finn-német A remény másik oldala című mozit (Aki Kaurismäki), valamint a svéd-német-francia-dán A négyzetet (Ruben Östlund).

A legjobb rendezőnek járó díjra esélyes Enyedi Ildikó mellett Andrej Zvjagincev (Szeretet nélkül), Jorgosz Lanthimosz (Egy szent szarvas meggyilkolása), Aki Kaurismäki (A remény másik oldala) és Ruben Östlund (A négyzet).

A legjobb női főszereplőt Borbély Alexandra, Juliette Binoche (Jöjj el, napfény!), Paula Beer (Frantz), Isabelle Huppert (Happy End) és Florence Pugh (Lady Macbeth) közül választják ki.

A legjobb férfi főszereplő kategóriában Nahuel Pérez Biscayart (120 dobbanás percenként), Jean-Louis Trintignant (Happy End), Josef Hader (Stefan Zweig: Búcsú Európától), Colin Farrell (Egy szent szarvas meggyilkolása) és Claes Bang (A négyzet) kapott jelölést.

A legjobb forgatókönyv díjáért Enyedi Ildikó mellett versenyben van Francois Ozon (Frantz), Oleg Negin és Andrej Zvjagincev (Szeretet nélkül), Jorgosz Lanthimosz és Efthimisz Filippu (Egy szent szarvas meggyilkolása), illetve Ruben Östlund (A négyzet).

A rövidfilmek között Bucsi Réka Love című animációja is versenyben van.

Takács Erzsébet/MTI
Nyitókép: A Testről és lélekről stábja a 2017-es Berlinalén