A Lánchíd budai hídfőjénél található Magyar Népi Iparművészeti Múzeum barátságos, nagy ablakos földszinti termében rendezett foglalkozásokon ki-ki kipróbálhatja a gyöngyfűzést, kosárfonást, bőrművességet, csipkekészítést, csuhé- és gyékényfonást, bútorfestést, nemezelést. „Ismerj meg egy mesterséget, ismerd meg magad!” – hirdetik a szervezők.

Október 27-e délutánján drótékszerkészítő foglalkozáson vehettek részt az ékszerek és a népi motívumok kedvelői. A foglalkozást vezető Neczné Vajna Zsuzsa népi ékszerkészítő, gyöngyfűző, a Magyar Gyöngy Egyesület vezetőségi tagja. Korábban modern ékszereket készített, 2016-ban megtanulta a népi ékszerkészítést is, 2018 óta népi iparművész. Alapvető használati anyaga a gyöngy, amit a legkülönbözőbb munkákhoz lehet felhasználni: hímzéshez és horgoláshoz, szövéshez, makraméhoz, vagy akár bőrdíszműhöz.

Sevella Zsuzsanna Tanuljunk népművészetül című programjához gyűjtötte össze azokat a népi motívumokat, amelyekkel a foglalkozások keretében is találkozhatunk. Erre a délutánra a stilizált madarat választotta ki közülük  – a fából készült sablonok tulipán és szív alakú gyöngyékszerek alkotását teszik még lehetővé, több méretben.

A kezdeti lépés a madárka alak hajtogatása vékony vörösrézdrótból, a fatáblára faragott sablon segítségével. Ha ez elkészült, egy ennél is vékonyabb vörösréz drótszálra fűzik a gyöngyöket tetszőleges színben, és csavarják a madáralakhoz. A vörösréz azért is jó, mert nem okoz allergiát; azok is használhatják, akik egyébként más fémekre érzékenyek. Tekercselés és hajlítás, amivel élni lehet, a csomózással nem, ezért a rögzítés többszörös csavarással lehetséges. Kétféle fogóval lehet rásegíteni, de az alaphajlítás után a gyöngyfűzés már egészen könnyű, bár időigényes. A háromórás foglalkozás ideje alatt szebbnél szebb színes madártestek, gyöngyékszerek születtek.

Aki a bevezető után szeretné alaposan megtanulni a népi ékszerkészítést, Péter Szidónia népi iparművész vezetésével hatvanórás akkreditált tanfolyamon vehet részt, ahol a Kárpát-medencében létező összes népi ékszer készítését elsajátíthatja. A gyöngyékszerkészítés főként hímzésmintákból építkezik, mint a jól ismert kalotaszegi, sárközi, Neczné Vajna Zsuzsa tervei között pedig szerepel a matyó hímzésből átvett madár ékszerré formázása is.

Dukát Judit népi iparművész, gyöngyfűző több alkotással is szerepel a múzeumban, tulipánmintás gyöngyékszerét az egyik tárlóban megcsodálhattuk.

Dukát Judit alkotása

Aki szeretné kipróbálni a népi kézművességet, feliratkozhat a Nyitott Műhely hírlevelére, vagy megnézheti a FolkStúdió videóit, amelyeken a Hagyományok Háza neves alkotói mutatják be különböző tárgyak készítét a csuhéfonástól a hímzésig. A gyöngyfűzést egy sárközi mintás kulcstartó készítésének megtekintésével követhetjük figyelemmel, akár otthonról is.

A képek a szerző felvételei.