A LUX filmdíj az Európai Parlament filmművészeti díja, amelyet fontos politikai vagy társadalmi kérdésekre reflektáló filmeknek ítélnek oda.

A válogatásban idén oknyomozó dokumentumfilm, szatirikus társadalmi dráma és politikai thriller szerepel. 

Isten létezik és Petrunijának hívják

A LUX filmnapok idei nyitófilmje november 13-án az észak-macedón rendezőnő, Teona Strugar Mitevska szatirikus hangvételű alkotása, az Isten létezik és Petrunijának hívják. Az erőteljes képi világú film egy fiatal értelmiségi nő történetét beszéli el, aki egy hirtelen ötlettől vezérelve részt vesz egy hagyományosan kizárólag férfiak számára fenntartott vallási rituálén, szembeszegülve ezzel szülőföldje ősi hagyományaival. Tettével magára haragítja a férfiakat, a papot és a hatóságokat is, s ezzel kezdetét veszi küzdelme a jogegyenlőségért. Az észak-macedón, belga, szlovén, horvát, francia koprodukcióban készült, Berlinben két díjat is nyert film rávilágít a társadalmi konvenciók és a feminizmus helyzetére a balkáni országban.

Cold Case Hammarskjöld

A dán Mads Brügger Cold Case Hammarskjöld (Hammarskjöld, döglött akták) című dokumentumfilmje az egykori ENSZ-főtitkár, Dag Hammarskjöld 1961-ben bekövetkezett repülőbalesetének gyanús körülményeit vizsgálja, és eközben olyan titok nyomára bukkan, amely a hidegháborús világpolitikai játszmákkal is összefügg. A dán-norvég-svéd-belga koprodukcióban készült, provokatív oknyomozó alkotást eddig 9 nemzetközi fesztiváldíjjal, köztük a Sundance Filmfesztivál legjobb dokumentumfilm-rendezőjének járó díjával ismerték el. A LUX filmdíj története során ez a harmadik alkalom, hogy a döntőben dokumentumfilm is szerepel.

A rendszer

November 15-én Rodrigo Sorogoyen A rendszer című filmjével zárul az idei LUX filmnapok magyarországi vetítéssorozata. A spanyol rendező feszült politikai thrillere egy sikeres, ám botrányba keveredett politikus bukásán keresztül mutatja be a korrupcióellenes küzdelmet, amelyek akár egy örökéletűnek hitt hatalmi-szövetségesi rendszert is meg tudnak dönteni. A film számos spanyol és nemzetközi fesztiváldíjjal büszkélkedhet, és többek között a Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál fődíjáért is versenyben volt.

A közönség idén is szavazhat kedvenc filmjére a www.luxprize.eu honlapon, egészen 2020. január 31-ig. Minden szavazó sorsoláson vesz részt. A nyertes 2020 júliusában részt vehet a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol kihirdetik a közönségszavazás nyertesét, és a LUX filmdíj következő évi kiírásának tíz jelölt filmjét is bemutatják.

A vetítésekre a belépés díjtalan.

Részletek itt.