Az Én itt vagyok – üzenet Új-Huligániából című rendezvénynek november 13-án és 14-én a Babits Mihály Kulturális Központ ad otthont.

Az első napon a versenyt bonyolítják le, másnap a résztvevők a zsűritagok – Fábián Péter rendező, színművész, Merő Béla rendező, Rubold Ödön színművész és Zalán Tibor költő – által vezetett műhelymunkában vehetnek részt, megismerkedhetnek az alapítvánnyal, illetve a Baka család tagjaival.

A versenyre nem hivatásos, középiskolás és felnőtt vers- és prózamondók nevezhetnek október 25-ig egy, az egyetemes magyar irodalomból származó költemény, egy Baka István-vers és egy általa magyarra fordított mű előadásával. A szervezet a határokon túlról is várja a jelentkezőket.

A szekszárdi születésű Baka Istvánt (1948–1995) a költői képalkotás és a szerepjáték-költészet egyik legjelentősebb megújítójaként tartja számon a kritika. 1975-től tíz verses és több prózai, drámai kötete jelent meg, az orosz irodalom számos kiemelkedő művének tolmácsolása köszönhető neki Puskintól Borisz Paszternakon át Vlagyimir Viszockijig. Munkásságát többek között József Attila-, Babits- és posztumusz a Mészöly Miklós-díjjal ismerték el, 2015 óta a Digitális Irodalmi Akadémia posztumusz tagja.

Az alapítvány a költő szellemi és tárgyi örökségének közkinccsé tétele érdekében jött létre 1998-ban.

Kiemelt kép: vers.hu