A nagy múltú filmfesztivál Oscar-kvalifikációs joggal rendelkezik, azaz a rövidfilm kategória nyertese felkerül majd arra a listára, amelyről a következő évi Oscar-jelölt kisfilmeket kiválasztják, így ez a cél most a 18 perces magyar rövidfilm számára is elérhető közelségbe került.

A f Médiatanács támogatásával a Magyar Média Mecenatúra Program keretében készült film premierje 2020. őszén a BuSho filmfesztiválon volt, és beválogatták a Varsói Filmfesztivál Shorts Special Selection programjába is.

A Második kör egy olyan alternatív valóságban játszódik, amelyben a gyermekvállalást szigorú bürokratikus szabályok irányítják, és a szülőjelölteknek többfordulós alkalmassági vizsgán kell átesni. Kinga (Lovas Rozi) és Zsolt (Molnár Áron) számára ez az utolsó esély, Kinga kezd kiesni a korban megfelelő jelöltek közül.

A pár az első fordulót sikerrel vette, de a második körben nem várt nehézségekkel kell szembenézniük.

A fesztivál április 7-től 20-ig tart, és sok más nemzetközi filmes eseményhez hasonlóan idén az online térbe kényszerült – aminek előnye, hogy a világ minden tájáról részt lehet venni a virtuális vetítéseken, ahogy az eredményhirdetésen is.

Nemcsak a kisfilm kategóriában szurkolhatunk magyar jelöltnek: ugyanis a nagyjátékfilmes versenyprogramba bejutott Horvát Lili filmje, a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, mely Magyarország idei jelöltje volt a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjra.

Forrás: HBO